Nektárinka – broskyňa s hladkou šupkou vás prekvapí svojim obsahom draslíka

Nektárinky majú hladkú, neplstenú, atraktívnu, červenkastú lesklú pokožku, pevnú, väčšinou žltú, zriedkavejšie bielu dužinu a ich jadro sa veľmi dobre oddeľuje od dužiny. Tým sú nektárinky neplstnatou špeciálnou formou broskyne.

Pôvod

Existuje niekoľko teórií o vzniku nektárinky. Niekedy sa hovorí o mutácii broskyne, inokedy o bastarde, vzniknutom z mandle a slivky alebo broskyne a mandle, alebo najpravdepodobnejšie z broskyne a slivky. Až pestovaním vylepšeným za posledné desaťročia najmä v USA, zaznamenali nektárinky výrazné zlepšenie chuti a obchodný vzostup.

Iné názvy

prunus persica var. nucipersica (lat), nektarinka (cz), nectarine (en), nektarine (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka nakrájanej čerstvej nektárinky obsahuje 1.52g bielkovín, 63 kalórií a 2.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 287mg
Fosfor – 37mg
Horčík – 13mg
Mangán – 0.077mg
Meď – 0.123mg
Vápnik – 9mg
Zinok – 0.24mg
Železo – 0.4mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 7µg
Kyselina pantoténová – 0.265mg
Niacín – 1.609mg
Vitamín A – 475 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.049mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.039mg
Vitamín B6 – 0.036mg
Vitamín C – 7.7mg
Vitamín E – 1.1mg
Vitamín K – 3.1µg

Význam pre zdravie

Pomáha tak telu vstrebávať dôležité železo a podporuje imunitný systém. Priaznivo pôsobia na obličky, čistenie krvi, znižovanie tlaku.

Recept

Nektárinky s pistáciami a ružová pena

Suroviny:
– nektárinky, 80g pistácie, 100g cukor práškový, 60g maslo.

Ružová pena:
– 100g čokoláda biela, 150ml smotana na šľahanie, 100ml smotana kyslá, 1 KL ružová voda, potravinárske farbivo červené.

Medovo – balzamikový sirup:
– 3/4 hrnčeka ocot balzamikový, 2 – 3 PL med.

Postup:
– Nektárinky umyjeme a rozdelíme na polovice. Kôstku vyberieme. Prichystáme si maslo, práškový cukor a pistácie.
– Pistácie nahrubo nasekáme.
– Nasekané pistácie zmiešame s cukrom a maslom.
– Nektárinky poukladáme na plech reznou stranou nahor a naplníme zmesou cukru, masla a pistácii. Pri 180 °C pečieme ca 15 minút.
– Pripravíme si suroviny na prípravu peny.
– Bielu čokoládu a 6 PL smotany dáme do nádoby a nad parou spojíme. Necháme vychladnúť.
– K vychladnutej čokoláde pridáme kyslú smotanu a lyžičku ružovej vody. Dobre premiešame.
– Pridáme trochu červeného potravinárskeho farbiva (tento krok samozrejme môžete vynechať)
– Na záver zo zvyšku šľahačky vyšľaháme penu a zľahka ju vmiešame k čokoládovo smotanovej hmote.
– Balzamikový sirup pripravíme zmiešaním balzamikového octu a medu. Na miernom ohni varíme, kým sa sirup dostatočne nezredukuje. Sirupom prelejeme upečené nektárinky.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na