Moruša

Plody sú oválno valcovité, až štyri centimetre dlhé, s hmotnosťou štyri až šesť gramov, s vysokým obsahom sýto karmínovočervenej, silno farbiacej šťavy a osviežujúcej kyslastosladkej a harmonickej chuti.

Pôvod

Moruše pestujú ľudia už niekoľko storočí. Moruša biela (Morus alba) má pôvod v Číne.

Iné názvy

morus nigra (lat), moruše (cz), mulberry/morus (en), schwarze maulbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka čerstvej moruše obsahuje 2.02g bielkovín a 2.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 272mg
Fosfor – 53mg
Horčík – 25mg
Meď – 0.084mg
Selén – 0.8µg
Sodík – 14mg
Vápnik – 55mg
Zinok – 0.17mg
Železo – 2.59mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Niacín – 0.868mg
Vitamín A – 35 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.041mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.141mg
Vitamín B6 – 0.07mg
Vitamín C – 51mg
Vitamín E – 1.22mg
Vitamín K – 10.9µg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje 8% cukrov, organické kyseliny, bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest.

Význam pre zdravie

Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Z listov sa varí čaj, drievko sa dáva do ohnivej vody – morušovice.

Význam pri chudnutí

Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.

Recept

Zmrzlina z moruše

Suroviny:
200 g moruše (zmes čiernych a bielych), 300 g hustého bieleho jogurtu, krabička smotany na šľahanie 33%, 70 g cukru, 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup:
Všetky vychladené suroviny rozmixujeme do hustého kokteilu a dáme zmraziť do zmrzlinovača. Ak nemáte zmrzlinovač a chcete akúkoľvek zmrzlinu skúsiť urobiť, vyrobíte ten počiatočný “koktail” a dáte ho v krabičke do mrazničky. Potom stačí zmrzlinu asi čo 45-60 minút poriadne premiešať (stuhnutú časť s tou riedkou) – tým zabránite tvorbe ľadových kryštálov, ktoré by mohli poškriabať vaše maškrtné jazýčky.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na