Melón žltý – zdravá náhrada sladkostí, ktorá vylepší i zdravie

05.12.2011 / Kategória: Ovocie

Ich povrch môže mať farbu od bielej cez rôzne odtiene zelenej po žltú až oranžovú, dužina je svetlo zelená až oranžovočervená. Vnútri sú duté, semená sú umiestnené v strede plodu, takže je možné ich ľahko vybrať.

Pôvod

Ich pôvodným domovom je Afrika a južná Ázia. Do Európy bol privezený v 15. storočí Turkami.

Iné názvy

cukrový melón, cucumis melo (lat), cukrový meloun (cz), muskmelon/honeydew melon (en), zuckermelone (de)

Nutričné hodnoty

Jeden stredne veľký rez melóna obsahuje: 0.58g bielkovín, 23 kalórií a 0.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 184mg
Fosfor – 10mg
Horčík – 8mg
Mangán – 0.028mg
Meď – 0.028mg
Selén – 0.3µg
Sodík – 11mg
Vápnik – 6mg
Zinok – 0.12mg
Železo – 0.14mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 14µg
Kyselina pantoténová – 0.072mg
Niacín – 0.506mg
Vitamín A – 2334 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.028mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.013mg
Vitamín B6 – 0.05mg
Vitamín C – 25.3mg
Vitamín E – 0.03mg
Vitamín K – 1.7µg

Ďalšie účinné látky

Antioxidant: lykopén.

Význam pre zdravie

Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov. Enzým superoxid dusmutáza, na ktorý je tento plod obzvlášť bohatý, odbúrava stres. Vďaka veľmi vysokému množstvu vody má diuretické účinky.

Význam pri chudnutí

Žltý melón sa tráviacou sústavou pohybuje veľkou rýchlosťou, zabraňuje nafukovaniu, je výbornou náhradou keksov alebo čokolády.

Zaujímavosť

Hydratačné účinky plodov využíva aj kozmetický priemysel a šťavu pridáva do osviežujúcich pleťových masiek. Výborne vám poslúži aj ako liek na spálenú pokožku od slnka. Stačí melón nakrájať na plátky a priložiť na spálené miesta.

Recept

Žltý melón so šunkou a rukolou

Ingrediencie:
– 1 žltý melón, 100 g prosciutta, môžete zvoliť aj lacnejší variant šunky, 150 g čerstvej rukoly, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Postup:
Melón rozkrojte a odstráňte z neho jadierka. Veľkou lyžicou vykrajujte melónovú dužinu a ukladajte na taniere. Na dužinu poukladajte plátky šunky. Rukolu umyte, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom, premiešajte a tiež poukladajte na taniere.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU