Mangostána – tajuplné ovocie plné antioxidantov

05.04.2012 / Kategória: Ovocie

Mangostána je malé ovocie, ktoré je svojim tvarom podobné jablku. Jej šupka je fialová, dužina sa nápadne podobá liči, no chuťovo značne odlišná. Dužina je rozdelená na niekoľko mesiačikov, z ktorých každý obsahuje kôstku.

Pôvod

Je pôvodom z Indonésie, zo Sundských ostrovov a súostrovia Moluky. Postupne sa rozšírila do Afriky, Karibiku, Austrálie a južnej Ameriky. Do Európy sa dováža predovšetkým z Brazílie.

Iné názvy

garcinia mangostana (lat), mangostana lahodná (cz), mangosteen/purple mangosteen (en), mangostane (de), mangostanfrucht (de), mangostin (de), mangostinbaum (de)

Nutričné hodnoty

100g mangostány obsahuje: 0.5g bielkovín, 0.4g tuku a 5.10g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 48mg
Fosfor – 9.21mg
Horčík – 13.9mg
Mangán – 0.10mg
Meď – 0.069mg
Sodík – 7 mg
Vápnik – 5.49mg
Zinok – 0.12mg
Železo – 0.17mg
Vitamíny:
Foláty – 31µg
Kyselina pantoténová – 0.032mg
Niacín – 0.286mg
Vitamín A – 35 IU
Vitamín B1 – 0.054mg
Vitamín B2 – 0.054mg
Vitamín B6 – 0.041mg
Vitamín C – 7.2mg

Ďalšie účinné látky

Mangostána je bohatá aj na kyselinu elagovú, kyselinu fytovú a kyselinu chlorogenovú. Obsahuje tiež xanthóny (skupinu flavonoidov), ktoré patria medzi jedny z najlepších antioxidantov (bojovníkov proti voľným radikálom).

Význam pre zdravie

Mangostána má v oblasti zdravia široké pole pôsobnosti. Jednak sa používa vďaka svojim antibiotickým, antiparazitným a protizápalovým účinkom pri hojení rán a pri infekčných ochoreniach akými sú: tuberkulóza či malária. Dá sa aplikovať aj na vyrážky, ekzémy a rôzne ďalšie kožné ochorenia. Na Filipínach sa dokonca používa na zníženie teploty.

Zaujímavosť

Hovorí sa, že podľa legendy, tento druh ovocia objavil Budha keď išiel v džungli na bielom slonovi. Priniesol ho ľuďom ako dar z nebies. Dodnes ho v Ázii považujú za jedno z najcennejších ovocí – či už kvôli jeho chuti alebo vďaka medicínskemu využitiu.
Mangostána

Recept

Mangostána je známa svojou aromatickou a delikátnou sladkokyslou chuťou, a preto jej uplatnenie v gurmánskom svete má svoje opodstatnenie. Najčastejšia se pojedá surová. Je vhodná k príprave krémov, koktejlov a pudingov, taktiež aj k ozdobeniu iných sladkých pokrmov.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU