My vieme, prečo je limeta lepšia ako citrón!

05.10.2012 / Kategória: Ovocie

Limeta je označovaná ako „citrón trópov” a často sa aj s citrónom zamieňa. Vyzerá totižto podobne, má ale tenšiu šupku, ktorá je v polozrelom stave zelená a v úplnej zrelosti žltá. Jedna limeta môže obsahovať až dvojnásobne toľko šťavy ako jeden citrón. Limety rastú na mohutných, vždy zelených stromoch, ktoré majú často ostré tŕne. Potrebujú vlhkú tropickú klímu a spomedzi citrusových plodov sú najviac chúlostivé na chlad.

Pôvod

Pochádza z juhovýchodnej Ázie, predovšetkým z Malajzie a potrebuje vlhkú tropickú klímu. Jej jadrá priniesli pravdepodobne španielski moreplavci ako semená do Mexika a západnej Indie.

Iné názvy

limetka, citrus limetta (lat), lime (en), limette (de)

Nutričné hodnoty

Jedna limeta obsahuje 0.47g bielkovín, 20 kalórií a 1.9g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 68mg
Fosfor – 12mg
Horčík – 4mg
Mangán – 0.005mg
Meď – 0.044mg
Selén – 0.3µg
Sodík – 1mg
Vápnik – 22mg
Zinok – 0.07mg
Železo – 0.4mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 5µg
Kyselina pantoténová – 0.145mg
Niacín – 0.134mg
Vitamín A – 34 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.02mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.013mg
Vitamín B6 – 0.029mg
Vitamín C – 19.5mg
Vitamín E – 0.15mg
Vitamín K – 0.4µg

Význam pre zdravie

V minulosti sa džús z limetovej šťavy používal ako liek proti cholere (pre svoj antibiotický efekt). Limety a citróny vďaka svojej obrovskej porcii vitamínu C pomáhajú vybudovať prvotriedny ochranný štít proti vírusom. Hĺbkovo čistia tráviacu sústavu a okrem toho efektívne bojujú s infekciami, napr. s kašľom, prechladnutím a bolesťami hrdla.

Zaujímavosť

Limety treba rozkrojiť nie priečne ale pozdĺžne, získa sa tak oveľa viac šťavy. Takisto netreba limety vystaviť priamemu slnečnému žiareniu, pretože to sfarbuje šupku dožlta a zmierňuje ich charakteristickú kyslosť.

Recept

Krevety s čily a limetkou

LimetaPotrebujeme:
Na 4 porcie:
– 1 polievková lyžica olivového oleja
– 1/2 červenej čily papričky, bez jadierok a nakrájaná na drobno
– 1 polievková lyžica zázvoru
– 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na jemno
– 300g varených kreviet
– zelený šalát
– 2 limetky, prekrojené na polovičku

Ako na to:
Vo woku si zohrejeme olej a pridáme čily papričky, zázvor a cesnak, opražíme iba zopár minút a potom l tomu pridáme krevety. Varíme 2-3 minútky. Podávame s ryžou a polovičkou limetky.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU