Lieskový orech

Je plodom liesky obyčajnej. Rastie väčšinou v pároch v šupinatom obale, z ktorého sa počas zrenia vylúpi.

Pôvod

Najväčším svetovým producentom lieskových orieškov je Turecko (okolo 60–70% celkovej produkcie), ktoré je údajne i krajinou ich pôvodu.

Iné názvy

corylus avellana (lat), lískový ořech (cz), hazelnut (en), cob nut (en), haselnuss (de)

Nutričné hodnoty

100g lieskových orechov obsahuje: 16.7g sacharidov, 60.75g tuku, 14.95g bielkovín a 11g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 680mg
Fosfor – 290mg
Horčík – 163mg
Mangán – 6.175mg
Vápnik – 114mg
Zinok – 2.45mg
Železo – 4.7mg
Vitamíny:
Vitamín A – 6µg
Vitamín B1 – 0.643mg
Vitamín B2 – 0.113mg
Vitamín B3 – 1.8mg
Vitamín B5 – 0.918mg
Vitamín B6 – 0.563mg
Vitamín B9 – 113mg
Vitamín C – 6.3mg
Vitamín E – 15mg
Vitamín K – 14.2µg

Význam pre zdravie

Má dobrý vplyv pri fyzickom vyčerpaní, pri neurózach upokojuje a zlepšuje pamäť. Povzbudzuje funkciu čriev, vývoj svalstva a posilňuje cievy – priaznivo pôsobí pri srdcových a obehových chorobách.

Zaujímavosť

Olej získaný lisovaním sa užíva hlavne v parfumérii a maliarstve.

Upozornenie

Pri ich nadmernej konzumácii môžete pocítiť pálenie záhy.

Recept

Lieskový orechLieskové rožteky

Potrebujeme:
300g maslo, 100g práškový cukor, 1 vajce, postrúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna, 150 g zomleté lieskové orechy, 400 g preosiata hladká múka

Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame na hladké cesto s cukrom, vajcom, postrúhanou citrónovou kôrou, zomletými orieškami a hladkou múkou. Z cesta rukou tvarujeme malé úhladné rožteky, ktoré ukladáme na plech. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na