Kešu

Kešu orechy sú jadrá obličkovitého tvaru pochádzajúce zo semien obličkovca západného. Svojim zložením sú olejnaté a majú sladkú a jemnú chuť.

Pôvod

Pochádza z oblasti Amazónie a pôvodne sa nazýval brazílskym orechom. Až neskôr sa dostali do Indie, ktorá je v súčasnosti spoločne s východnou Afrikou aj ich najväčším producentom.

Iné názvy

indický oriešok, anacardium occidentale (lat), cashew (en), kaschu (de)

Nutričné hodnoty

100g kešu orechov obsahuje: 18.22g bielkovín, 30.19g sacharidov a 3.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 660mg
Fosfor – 593mg
Horčík – 292mg
Mangán – 1.66mg
Sodík – 12mg
Vápnik – 37mg
Zinok – 5.78mg
Železo – 6.68mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.42mg
Vitamín B2 – 0.06mg
Vitamín B3 – 1.06mg
Vitamín B5 – 0.86mg
Vitamín B9 – 25mg
Vitamín C – 0.5mg
Vitamín E – 0.9mg

Ďalšie účinné látky

Selén, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jód.

Význam pre zdravie

– zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov
– prospievajú cievnemu systému, znižujú cholesterol a krvný tlak
– sú vhodné pri tráviacich problémoch, pomáhajú pri zápche
– pomáhajú pri chudokrvnosti

Zaujímavosť

V jednej z vrstiev oplodia kešu orieškov sa nachádza balzam, ktorý sa používa na prípravu náplastí na kurie oká, bradavice a otlaky. Balzam na vzduchu sčernie, preto je vhodným komponentom pri výrobe nevymazateľných atramentov, čiernych tkanivových farieb a dezinfekčných náterov na drevo.

Upozornenie

Škrupina kešu orieškov je hrubá a obsahuje jedovatý a dráždivý olej s obsahom kardolu, ktorý sa používa na konzervovanie a natieranie dreva, ktoré chráni pred hnilobou.

Recept

KešuKrém z kešu

Potrebujeme:
110g kešu, 100ml (1/2 hrnčeka) sójového mlieka, 1 lyžička tekutého medu, 100ml slnečnicového oleja, 1 lyžička citrónovej šťavy.

Postup:
Kešu a sójové mlieko dáme do mixéra a dohladka rozmixujeme. Pridáme med a pomaly prilievame olej. Keď zmes začne hustnúť, pridáme citrónovú šťavu a pred podávaním necháme vychladnúť. V chladničke vydrží 5 dní.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na