Nápoj náš každodenný: Káva by nemala chýbať ani na vašom stole

Patríte k tým, ktorí šálku hnedého pariaceho sa nápoja nikdy neodmietnu a vychutnávate si z neho každý jeden dúšok? Tak určite súhlasíte s tým, že nie je káva ako káva. Kvalitný nápoj totiž chutí akosi lepšie. Viete ale, čo všetko sa skrýva za jeho prípravou a aký význam má pre náš organizmus?

Aj keď dnes nie je možné na 100 % určiť, kedy presne začali ľudia piť kávu, s jej objavením sa spája hneď niekoľko legiend. Tá najznámejšia je s jemenským pastierom Kaldim.

Jeho ovce začali byť po spásaní istých bôbov energickejšie. Posťažoval sa mníchom v kláštore, ktorí sa rozhodli vyskúšať, či sa po týchto plodoch budú môcť intenzívnejšie modliť. Druhá legenda je spätá so švédskym kráľom Gustavom III., ktorý v 18. storočí veril, že káva je jed. Trestom smrti kávou odsúdil dvoch nešťastníkov, ktorým sa však nič nestalo a napokon sa dožili 80 rokov.

Už dávno neplatia reči, že káva nášmu telu škodí. Samozrejme, ak sa pije s mierou. Podľa odborníkov je totiž úplne vhodné dať si za deň dve až štyri šálky. Veď obsahuje skoro 200 látok, ktoré na náš organizmus prospešne vplývajú. Nie je to len povzbudzujúci kofeín, ale aj množstvo antioxidantov a z hľadiska výživy aj dôležitý draslík či horčík.

Účinky kávy sú na nezaplatenie

Vynikajúca chuť kávy v spojení s nenahraditeľnými účinkami vytvára z lahodného nápoja neodolateľnú kombináciu. Čo všetko teda pitím kávy získate?

Kofeín pôsobí povzbudzujúco na centrálnu nervovú sústavu, zbystruje myslenie a odstraňuje fyzickú aj psychickú únavu. Má tiež schopnosť vyvolať dobrú náladu a pocit pohody, dokonca niekedy pôsobí aj ako afrodiziakum. Káva je vhodná aj na zvýšenie krvného tlaku, stimuluje srdce, povzbudzuje chuť do jedla a zlepšuje fungovanie čriev pri zápche, vďaka čomu sa organizmus ľahšie zbavuje toxických látok.

Aj napriek všetkým výhodám určite nie je vhodná pre deti, tehotné ženy a ľudí s vysokým tlakom. Ak sa chcete dobre vyspať, nepite ju minimálne 4 hodiny pred spánkom. Keďže pitie kávy odvodňuje, nezabudnite si potom doplniť tekutiny.

Káva arabica alebo robusta?

Káva pochádza z tropickej rastliny kávovník, pričom existuje až niekoľko sto druhov. Na pestovateľské účely a následné spracovanie sú však dôležité len dva – káva arabica a robusta.

Z celkovej produkcie predstavuje práve káva arabica približne 70%. Vyznačuje sa jemnou a intenzívnou chuťou, a kvôli nižšiemu obsahu kofeínu je považovaná za menšiu záťaž pre organizmus. Káva arabica je drahšia ako robusta, pretože jej rastlina je citlivá na choroby a škodcov, čím je jej pestovanie finančne náročnejšie. Navyše obľubuje svahovité a ťažko prístupné svahy.

Zrnká robusty sú všeobecne považované za menej kvalitné. Obsahujú však oveľa viac kofeínu, čo sa odráža aj na výraznejšej chuti a tmavšej farbe robusty. Pestovanie robusty v poslednom období narastá. Je to najmä kvôli tomu, že jej rastlina je odolnejšia a netreba ju chrániť pred parazitmi ako arabicu. Znesie teplejšie prostredie, pestuje sa najmä v Brazíli, strednej a západnej Afrike, ale tiež vo Vietname a Indonézii.

Často sa vyrábajú zmesi vyrobené výlučne z kávy arabica a tiež také, do ktorých sa primieša aj robusta s plnšou chuťou.

Foto: Bigstockphoto

Ak sa vám článok páčil, kliknite na