Karambola – počuli ste už o tejto hviezde trópov?

Popis

Karambola je žltý plod (v zrelosti hnedastý), pre svoj tvar obľúbený ako dekoratívny prvok v ovocných šalátoch. Na plátky priečne narezaný má tvar hviezdy. Má nevýraznú kyslastú chuť.

Pôvod

Karamboly pochádzajú z trópov južnej Ázie, hlavne z Malajzie a medzičasom sa udomácnili vo všetkých tropických krajinách.

Iné názvy

averrhoa carambola (lat), čínská hvězdice (cz), carambola (en), starfruit (en), sternfrucht (de), karambole (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka čerstvej karamboly obsahuje 1.37g bielkovín, 41 kalórií a 3.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 176mg
Fosfor – 16mg
Horčík – 13mg
Mangán – 0.049mg
Meď – 0.181mg
Sodík – 3mg
Selén – 0.8µg
Vápnik – 4 mg
Zinok – 0.16mg
Železo – 0.11mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 16µg
Kyselina pantoténová – 0.516mg
Niacín – 0.484mg
Vitamín A – 81 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.018mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.021mg
Vitamín B6 – 0.022mg
Vitamín C – 45.4mg
Vitamín E – 0.2mg

KarambolaVýznam pre zdravie

Je vhodná proti smädu, posilňuje kosti a imunitný systém.

Zaujímavosť

Karambola obsahuje iba 30 kalórií.

Upozornenie

Pacienti s ochorením obličiek, srdca alebo s reumou by nemali jesť nezrelé karamboly pre ich vysoký obsah kyseliny šťaveľovej.

Recept

Plnená karambola

Suroviny:
4 karamboly, 2-3 plátky manga, šálka čerstvej pomarančovej šťavy, 30 g cukru, na špičku noža nastrúhaný muškátový oriešok, 1 klinček, drobné ovocie, pomarančová kôra.

Postup:
Plody karamboly umyjeme, pozdĺžne rozrežeme na polovice a lyžicou opatrne vydlabeme dužinu. Nakrájame ju na kocky a premiešame s nakrájanými plátkami manga. V pomarančovej šťave rozpustíme cukor, pridáme muškátový oriešok a klinček a na slabom plameni zahrievame asi 3 minúty. Vydlabanej polovičky karamboly naplníme nakrájanou dužinou s mangom, prelejeme vychladnutú ochutenú pomarančovou šťavou a ozdobíme drobným ovocím a pomarančovou kôrou.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na