Hlávková kapusta biela, červená, kyslá, vás jednoducho uzdraví

08.11.2014 / Kategória: Zelenina

Je to pôvodne dvojročná až trváca bylina s tenkým koreňom. U nás sa pestujú variety, ktoré sa ani nepodobajú na pôvodnú voľne rastúcu rastlinu, z ktorej sa vyšľachtili. Sú to kapusta kučeravá, hlávková, ružičková atď.

Pôvod

Pôvodné divé formy slúžili na pobrežiach Európy, v krajinách okolo Stredozemného mora, pri Atlantickom oceáne, ale aj v Číne už v kamennej dobe ako potravina. Vyvinuli sa početné druhy, ktorých význam pre zdravie je už tiež dlho známy. U nás najrozšírenejším druhom je biela hlávková kapusta.

Iné názvy

brassica oleracea (lat), zelí (cz), cabbage (en), gemüsekohl (de)

Ďalšie účinné látky

Pokojne by mohlo obstáť tvrdenie, že kapusta je akousi zásobárňou vitamínov. Veď posúďte sami, okrem vitamínu C potrebného pre posilnenie obranyschopnosti nášho organizmu, obsahuje tiež betakarotén a vitamíny A, E a K. Ďalej je to vitamín B9, čiže kyselina listová, dôležitá pre organizmus vystavený stresu, B1, B2, vápnik, a tiež vláknina.

Význam pre zdravie

Vláknina obsiahnutá v kapuste sa zas postará o správnu funkciu čriev, pomôže pri zápche a pre nízky obsah kalórií je vhodná pre ľudí s nadváhou. Podľa niektorých štúdií má kapusta dokonca schopnosť brániť nás pred vznikom a rastom zhubných nádorov. Naklepané kapustné listy sú oddávna považované za účinné riešenie zapálených prsníkov u dojčiacich žien. Šťava z kapusty sa s úspechom používa pri žalúdočných vredoch a ku zmierneniu zápchy.

Na zmiernenie zápalov: Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu. Čerstvé listy z bielej kapusty vyvaľkajte sklenenou fľašou, pokiaľ nezačnú púšťať šťavu. Potom ju priložte na postihnuté miesto a zafixujte látkou. Nechajte pôsobiť minimálne hodinu, ale najviac dvanásť hodín. Potom namažte kožu bylinkovým olejom.

Zaujímavosť

Počuli ste už o tukožrútskej polievke? Kapusta ako silný detoxikátor pôsobí na žalúdok a hornú časť hrubého čreva. Používa sa ako základ na prípravu tukožrútskej polievky, ktorá pomáha redukovať kilá a chudnúť. 

Na slávnu tukožrútsku polievku potrebujete: 1 hlávku kapusty, 4 väčšie cibule, 3 zelené papriky, 4 paradajky, 2 mrkvy, soľ, korenie, vegetu. Zeleninu si očistite, nakrájate, zalejete vodou a povaríte pokým nie je zelenina mäkká.

Recept na kyslú kapustu

Vedeli ste, že kvasená kapusta sa vyrábala v Číne už pred naším letopočtom? Jej výroba je dodnes taká istá.

Potrebujeme: kapusta, soľ, štipka rasce, pár guliek čierneho korenia, 20g cibule, pol jablka. Na 1 kilogram kapusty sa dáva 20g soli.

Postup: Na nakladanie vyberáme tvrdé a vyzreté hlávky zo zimných odrôd. Z kapusty si očistíme povrchové listy, hlávky prekrojíme na polovice, vyrežeme hlúby a kapustu si narežeme na jemné rezance. Použiť môžeme aj hoblík, alebo si kúpime už narezanú kapustu. Nakrájanú kapustu dáme do kameninového suda, alebo inej nádoby, osolíme, pridáme rascu, cibuľu a riadne utlačíme, aby z kapusty vyšiel vzduch šťava vyšla na povrch. Ak máme väčšie množstvo môžete to robiť na viac krát. Kapustu môžeme tlačiť ubíjaním, päsťami, alebo z nohami zabalených v igelite. Šťavu odoberieme. Kapustu musíme riadne utlačiť, aby riadne kvasila a aby v nej neostali vzduchové bubliny, ktoré by umožnili rast plesní. Nad kapustou ponecháme asi 10cm voľného priestoru na záťaž. Vrchnú vrstvu zakryjeme listami, na ktoré položíme drevenú doštičku a zaťažíme čistými kameňmi. Nádobu s kapustou prikrývame plachtičkou a udržujeme v miestnosti pri teplote 18-20 stupňov. V priebehu 3 dní začína kapusta peniť, až šťava preteká. Neskôr pri mliečnom kvasení pena upadne a kapusta je do 3 týždňov vykvasená natoľko, že ju môžeme odoberať. Dobrá kapusta je priesvitná a má jemnú kyslastú chuť.

Ak chceme aby nám kapusta vydržala čo najdlhšie, musíme ju uskladňovať v chlade a týždenne, alebo za každým odberom jej venovať potrebnú starostlivosť: umyť kameň, doštičku, v horúcej vode vyprať plachtičku a v studenej slanej vode ju vypláchnuť, odstrániť hnedastú kapustu z povrchu i zo stien. Kapustu je treba opäť zaťažiť a prikryť.

Vysychajúcu šťavu dopĺňame studenou slanou vodou (na 1 l vody 10g soli), ak sa usadzujú na povrchu šťavy biele šupinky, odstraňujeme ich vychladnutou prevarenou slanou vodou, ktorú dolievame až do roviny.

Upozornenie

Pri nadmernej konzumácii kapusty môžu jej horčičné oleje, aj keď len vo veľmi zriedkavých prípadoch, podporiť tvorbu hrvoľu. Ale iba vtedy, ak sa už predtým zistil veľký nedostatok jódu.

Recept

KapustaKoložvárska kapusta

Suroviny:
– 600 g sudová kapusta
– 250 g ryža
– 600 g mleté bravčové mäso
– 2 ks cibuľa
– 2 ks cesnak
– 25O ml šľahačková smotana
– 1 ks klobása údená
– olej
– soľ
– korenie
– červená paprika mletá
– drvená rasca
– 1OO g anglická slanina

Postup receptu: Uvaríme si ryžu. Na oleji a jednej cibuli opečieme mleté bravčové mäso /môže byť aj mix/,ochutíme ho soľou, cesnakom, korením ,paprikou a drvenou rascou. Nemusí byť úplne domäkka, nakoľko pôjde ešte do rúry. Na druhej cibuli opražíme vyžmýkanú sudovú kapustu, ak je väčších kusov treba ju pokrájať. Ďalej si nakrájame na kolieska domácu klobásu a vyškvaríme anglickú slaninu. Vymažeme si pekáč a na dno uložíme sparené kapustné listy /nemusia byť/. Prvú vrstvu dáme 1/2 sudovej kapusty, na to navrstvíme mleté mäso, potom nasleduje ryža, ďalej klobása a opražená slaninka a na vrch zvyšná kapusta. Potom všetko zalejeme šľahačkovou smotanou a popicháme, aby smotana prenikla do vrstiev. Dám aj zo 3 lyžice kapustnej vody, dá výbornú chuť. No a na vrch znovu môžu ísť aj sparené kapustné listy, ale keď nemám nedávam. Pečieme v rúre prikryté 2O min. pri 190 stup. a ešte ďalších 25 minút odkryté.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU