Jackfruit – chlebovník, ktorý ste možno ešte neochutnali..

05.09.2013 / Kategória: Ovocie

Popis

Jackfruit je anglický názov plodu chlebovníka rôznolistého. Má oválny tvar s drsným zelenožltým povrchom. Jeho dužina je vláknitá, chuťovo je sladká a pripomína kombináciu banánov, fíg a ananásu. Oberá sa nezrelý.

Pôvod

Jackfruit je rozšírený v tropickej a subtropickej Ázii a na polynézskych ostrovoch. Jeho pôvodom je India.

Iné názvy

chlebovník rôznolistý, artocarpus heterophyllus (lat), jackfruit (en), nangka (en), jack tree (en), jakfruit (en), jack (en), jak (en), jackfrucht (de), jackbaumfrucht (de), jakobsfrucht (de), fruit de Jacques (fr)

Nutričné hodnoty

100g jackfruitu obsahuje: 1.72g bielkovín, 0.64g tuku a 1.5g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 303mg
Fosfor – 21mg
Horčík – 37mg
Mangán – 0.197mg
Selén – 0.6mg
Sodík – 3mg
Vápnik – 34mg
Zinok – 0.42mg
Železo – 0.60mg
Vitamíny:
Foláty – 24µg
Niacín – 0.920mg
Vitamín A – 110 IU
Vitamín B1 – 0.105mg
Vitamín B2 – 0.055mg
Vitamín B6 – 0.329mg
Vitamín C – 13.7mg
Vitamín E – 0.34mg

Využitie v kuchyni

Plody jackfruitu sa využívajú ako ovocie ako aj zelenina. Plody sa varia alebo pečú. Semená sa varia a restujú. Dužina sa nakrája nadrobno a sušená sa používa do polievok alebo sa nakladá ako čalamáda.

Krájanie

  1. Najprv veľkým nožom alebo sekerou plod naprieč rozkrojíme/rozpolíme a vyberieme z neho jednotlivé plodové segmenty.
  2. Pokračujeme tým, že z každého segmentu opatrne strhneme vrchnú vláknitú šupku až kým sa nedostaneme k hladkej žltej dužine.
  3. Nakoniec pomocou noža jednotlivé segmenty prekrojíme na polovicu a vyberieme z nich semená.

Zaujímavosť

Najväčšie plody jackfruitu, ktoré sa doteraz podarilo zozbierať, vážili až 80kg a dosahovali dĺžku až 90cm. Spolu s tekvicami predstavujú vôbec najväčšie plody v rastlinnej ríši.

Jackfruit

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU