Neuveríte čo s vami spraví jedno jablko denne

Popis

Jablko je plodom jablone. Ma okrúhly tvar a jeho farba je buď červená, zelená alebo žltá.

Pôvod

Za pravlasť jablka, ktoré sa ráta do ovocného druhu jadrovín, sa považuje juhozápad Číny. Jabloň je najstaršou kultúrnou rastlinou, patriacou do čeľade ružokvetých. Pravdepodobne mutáciou a krížením divo rastúcich druhov vznikli prvé jedlé kultúrne odrody s veľkými plodmi.

Iné názvy

malus domestica (lat), apple (en), äpfel (de)

Nutričné hodnoty

Jedno stredne veľké neolúpané jablko obsahuje 0.47g bielkovín, 95 kalórií, 4.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 195mg
Fosfor – 20 mg
Horčík – 9mg
Mangán – 0.064mg
Meď – 0.049mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 11mg
Zinok – 0.07mg
Železo – 0.22mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 5µg
Kyselina pantoténová – 0.111mg
Niacín – 0.166mg
Vitamín A – 98 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.031mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg
Vitamín B6 – 0,075 mg
Vitamín C – 8.4mg
Vitamín E – 0.33mg
Vitamín K – 4µg

Ďalšie účinné látky

  • pektín
  • celulóza
  • nenasýtené tuky
  • kvercetín (prírodné antihistaminikum)
  • rad antioxidantov
  • fruktóza

Význam pre zdravie

  1. vďaka obsahu vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Týka sa to aj voľných radikálov v podobe škodlivých ultrafialových lúčov a toxických látok zo životného prostredia
  2. dezinfikuje ústnu dutinu
  3. pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe
  4. diabetici ocenia jeho schopnosť regulácie hladiny cukru v krvi
  5. kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka
  6. má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejaví predovšetkým pri zápche
  7. kvercetín obsiahnutý v jablku zabraňuje tvorbe rakovinových buniek
  8. pektín zase znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak žily a tepny pred kôrnatením
  9. chráni mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom
  10. horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny, je účinná proti horúčke.
  11. jablkové pyré slúži ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí
  12. podusené jablká zmiešané s olivovým olejom sa odporúča prikladať na zle sa hojace rany

Význam pri chudnutí

Jablká povzbudzujú peristaltiku (svalové kontrakcie hrubého čreva), pomáhajú telu zbaviť sa jedov a za pomoci kyseliny jablčnej rozkladajú zvyšky tukov v telesných bunkách. Ak si ho dáme pred jedlom, pomôže udržať našu hmotnosť na uzde.

Zaujímavosť

  • Na svete existuje viac než 7000 odrôd jabĺk. Môžete tým pádom každý deň ochutnať inú odrodu a po dobu viac než 19 rokov nebudete jesť rovnakú odrodu 2x.
  • Podľa kresťanskej tradície Eva v Raji odtrhla jablko a s Adamom ho zjedli. Potom boli za trest vyhnaní z Raja. V knihe Genezis sa však hovorí o ovocí stromu, ktorý leží uprostred Raja a jabloň ani jablko sa tam nespomína. Keďže na Blízkom východe sa jablone nevyskytovali, autor Genezis pravdepodobne nepísal o jablku, ale o inom ovocí. Je dosť možné, že išlo o figovník, keďže po požití ovocia sa prikryli figovými listami. Samotný výraz „jablko“ sa dostal asi až do latinského prekladu Biblie ako slovná hračka (malum = jablko / malus = zlý).

Portál NAZDRAVIE.SK odporúča:

Jablčný pektín

Jablčný pektín Cholestone, 90 tbl.

Cholestone je doplnok výživy, ktorý bol navrhnutý na podporu zdravej hladiny cholesterolu. Medzi jeho účinné látky patrí: olej z ľanových semien, ktorý svojím vysokým obsahom omega 3 prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu, a tiež jablčný pektín, ktorý vďaka svojmu obsahu vlákniny pôsobí rovnako.

Cena: 22 EURZobraziť viac

Upozornenie

  • Krásne a lákavé jablká z dovozu, ktoré sa objavujú na regáloch supermarketov, môžu kvôli jedovatým a škodlivým látkam, ktoré obsahujú, vyvolať alergické reakcie. Kvôli postrekom musíme jablká dôkladne premyť horúcou a studenou vodou.
  • Najviac výživných látok sa nachádza v jablkovej šupke, preto jablká konzumujte neošúpané.

Recept

JablkoJablkový jogurt

Potrebujeme:
1 veľké jablko, 4 sušené marhule, polovicu pomaranča, 1 lyžicu orechov kešu, 300 g jogurtu, 1 lyžicu javorového sirupu, pol lyžičky škorice, 2 lyžice pšeničných vločiek

Ako na to:
Jablko rozkrájame na štvrtky, vykrojíme jadro, olúpeme a postrúhame. Marhule pokrájame nadrobno. Pomaranč vytlačíme a orechy pokrájame tiež nadrobno Jogurt jemne našľaháme a vmiešame marhule, jablko, pomarančovú šťavu, sirup a škoricu. Posypeme orechmi a vločkami.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na