Hrachové recepty, polievky z mladého aj suchého hrášku, kaša a prívarky

Prinášame vám zbierku tých najtradičnejších receptov v ktorých figuruje hrach ako kľúčová ingrediencia. Verím, že si na nich pochutnáte a zároveň tak urobíte niečo aj pre svoje zdravie.

Hrášková polievka so zeleninou

Potrebujeme: 200g vylúpaného mladého hrášku, 100g koreňovej zeleniny (mrkva, kaleráb, petržlen), 1 cibuľa, soľ, 100g zemiakov, 20g masti, 20g hladkej múky, mleté čierne korenie, červená paprika mletá, petržlenová vňať, voda 1,5l.

Postup: do vriacej vody dáme umytý a vylúpaný hrášok, očistenú a nakrájanú zeleninu, cibuľu, posolíme a všetko spolu si povaríme. Keď už je zelenina polomäkká, pridáme očistené a nakrájané zemiaky. Z masti a múky si spravíme zápražku, pridáme čierne korenie, mletú papriku, dáme do polievky a povaríme, pokiaľ nie je zelenina mäkká. Polievku na záver dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou.

Hrachové karbonátky s ryžou

Na prípravu potrebujeme: 200g suchého hrachu, 200g uvarenej ryže, soľ, žemľa, mlieko, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, 20g cibule, 2 vajcia, 50g masla, hladká múka na obaľovanie, 1 vajce, strúhanka, masť na vyprážanie.

Postup: Suchý hrach umyjeme a namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ho v čistej vode uvaríme a pretrieme cez sito. Pridáme uvarenú ryžu, soľ, v mlieku namočenú žemľu, mleté čierne korenie, pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu, vajce, maslo a spracujeme na hmotu, podľa potreby pridáme strúhanku. Vytvarujeme karbonátky, ktoré obalíme v múke, vajci, a v strúhanke. Vypražíme v horúcej masti po oboch stranách.

Hrachový prívarok

Potrebujeme: 300g suchého hrachu, 1 stredne veľkú cibuľu, olej, hladkú múku, 1 strúčik cesnaku, soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Umytý hrach namočíme cez noc do studenej vody a na druhý deň ho v čistej vode povaríme. Z masti a múky si pripravíme zápražku, pridáme nadrobno posekanú cibuľu a cesnak, osolíme a okoreníme čiernym korením. Povaríme. Podávame s mäsovými fašírkami.

Hrášková polievka s pórom

Ingrediencie: 300g vylúpaného mladého hrášku, 1 pór, zo 5 listov hlávkového šalátu, 30g masla, soľ, cukor, 1,5l vody, 20g masla, mleté čierne korenie.

Postup: Pripravíme si vylúpaný a premytý hrášok, umytý a nakrájaný pór a nakrájané šalátové listy. Na rozpustenom masle si to všetko podusíme, pridáme soľ, trochu cukru, prikryjeme a ešte chvíľku podusíme. Zalejeme vriacou vodou, povaríme, pridáme štipku čierneho korenia a rozmixujeme. Podávame s opraženým chlebom.

Krémová hrášková polievka

Na prípravu potrebujeme: 320g vylúpaného mladého hrášku, 3 lyžičky hladkej múky, 2 lyžičky masla, soľ, 2dc mlieka, alebo sladkej smotany, voda. Na ozdobu pár kúskov čerstvého hrášku, mätové lístky.

Postup: Vylúpaný hrášok dáme do studenej vody a varíme. Z masla a múky si spravíme svetlú zápražku. Zalejeme ju mliekom, vodou, osolíme, pridáme k hrášku a povaríme. Hotovú polievku pretrieme cez sitko, alebo rozmixujeme mixérom. Servírujeme dozdobené bobuľkami mladého hrášku a mätovými lístkami.

Hrachová polievka s cesnakom

Hrachová polievkaPotrebujeme: 200g suchého hrachu, 1PL masti, 1 lyžice hladkej múky, majorán, mleté čierne korenie, soľ, strúčik cesnaku.

Postup: Suchý hrach si na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Takto pripravený hrach dáme do hrnca, zalejeme čistou vodou ( nie tou, v ktorej sme hrach močili) a pomaly varíme pod prikrývkou. Občas premiešame, pridáme majorán. Uvarený hrach pretlačíme cez sitko a zriedime vývarom. Môžeme aj použiť mixér. Z masti a múky si spravíme zápražku, ktorú vložíme do polievky, premiešame a necháme prevrieť. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom a korením. Môžeme servírovať s opraženou žemľou.

Hrachová kaša

Potrebujeme: 250g hrachu, soľ, lyžica oleja, múka, 1dc mlieka, mleté čierne korenie.

Postup: Prebratý hrach zalejeme vodou a necháme cez noc postáť. Na druhý deň ho zlejeme čistou vodou, dáme s čistou vodou do hrnca a povaríme do mäkka. Z oleja a múky si pripravíme zápražku, ktorú zriedime mliekom, povaríme na kašu a pridáme k hrachu. Následne ešte spolu povaríme a dochutíme mletým čiernym korením. Osolíme až po dovarení podľa chuti a potreby.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na