Hlávkový šalát – chutná zelenina na tanieri

08.03.2015 / Kategória: Zelenina

Hlávkový šalát pochádza z čeľade astrovitých a je jedným z najstarších druhov zeleniny. Obľúbený je nielen pre svoju osviežujúcu chuť, ľahkú stráviteľnosť a vysokú nutričnú hodnotu, ale aj vďaka cene jednej hlávky, ktorá dokáže nasýtiť celú rodinu a jeho rýchlej príprave. Dobrý hlávkový šalát sa vyznačuje pevnou uzatvorenou hlávkou s mäkkou jemnou, ale aj výrazne zelenou štruktúrou listov. Hlávky môžu dosahovať hmotnosť od 100 do 500 g, v závislosti od typu a odrody.

Pôvod

Dnes ani botanici presne nevedia, kde na zemeguli sa zrodil prapôvodca dnešného hlávkového šalátu. Najpravdepodobnejšie ale šalát hlávkový pochádza z divého šalátu vyskytujúceho sa v Južnej Európe. Šalát bol však známy už v starom Grécku a Ríme, kde ho konzumovali na dobré trávenie.

Iné názvy

lactuca sativa var. capitata (lat), salát hlávkový (cz), head lettuce (en), gartensalat (de)

Nutričné hodnoty

100g hlávkového šalátu obsahuje: 2.23g sacharidov, 1.35g bielkovín a 1.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 238mg
Fosfor – 33mg
Horčík – 13mg
Mangán – 0.179mg
Sodík – 5mg
Vápnik – 35mg
Zinok – 0.2mg
Železo – 1.24mg
Vitamíny:
Vitamín A – 0.166µg
Vitamín B1 – 0.057mg
Vitamín B2 – 0.062mg
Vitamín B5 – 0.15mg
Vitamín B6 – 0.082mg
Vitamín B9 – 73mg
Vitamín C – 3.7mg
Vitamín E – 0.2mg
Vitamín K – 102µg

Význam pre zdravie

Hlávkový šalát povzbudzuje trávenie a činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce. Je vhodný ako prevencia srdcovocievnych ochorení. Zlepšuje okysličenie buniek aj proces zužitkovania bielkovín. Dobre požutý a natrávený prináša zo žalúdka do čriev množstvo vlákniny, ktorá zabezpečí rýchlejšie pohyby čriev, čím odstráni zápchu spôsobenú zníženou činnosťou tráviaceho traktu. Vláknina má schopnosť naviazať a tým odstraňovať jedovaté látky a tuky. Šalát je preto neodmysliteľný pri akejkoľvek redukčnej diéte. Šťava z hlávkového šalátu prinesie úľavu všetkým, ktorí trpia žalúdočnými vredmi alebo ochoreli na tuberkulózu. Naviac je močopudná.

Pestovanie

Pestovanie šalátu je rozšírené po celom svete, v Európe patrí k najväčším pestovateľom šalátu Taliansko, Francúzsko a Španielsko. Jednoročná rastlina sa pestuje celoročne, v lete vo voľnej pôde a na jar, v zime a v sychravých mesiacoch v skleníkoch. Šaláty pestované zo skleníka rýchlejšie vädnú, predávajú sa balené v igelite, aby sa zabránilo nadmernému odparovaniu. V obchode si preto vyberáme šaláty s pevnými listami, čím kompaktnejšia je hlávka, tým lepšia je jeho kvalita.

Najzdravší a najmenej dusičnanmi kontaminovaný je šalát pochádzajúci z vlastnej záhradky, alebo priamo z poľných kultúr. Šalát sadíme do úrodnej pôdy s vysokým obsahom organických živín, v období sucha je nutné zeleninu zalievať, ideálne večer.

Čerstvosť šalátu je krátkodobá, najmä ak je v príliš teplom prostredí. Zaujímavosťou je, že táto zelenina citlivo reaguje aj na plyn etylén, ktorý sa uvoľňuje zo zrelého ovocia, preto by sme šalát mali skladovať od neho čo najďalej.

Príprava šalátu

Šalát by sme mali pripravovať až tesne pred podávaním, aby si udržal čo najviac pre telo prospešných látok. Pri príprave šalátu hlávku rozoberieme a jednotlivé listy dáme do misy s vodou, premyjeme a necháme voľne odkvapkať.

Zaujímavosť

Hlávkový šalát obsahuje až 94,9% vody z jeho celkovej hmotnosti, preto je vhodný do redukčných diét. Aj veľká porcia šalátu má pomerne málo kalórií. Surové listy používame ako súčasť do miešaných šalátov. Je ideálny čerstvý na studenú prípravu, keďže teplom sa zníži obsah jeho vitamínov – napríklad kyselina listová – vitamín B9 typický vitamín, ktorý sa ničí teplom, ale aj dlhodobým skladovaním pri izbovej teplote.

Recepty

Hlávkový šalátHlávkový šalát s ovocím

Potrebujeme: 1 hlávkový šalát, 1 dl kyslej smotany, olúpané jablko, banán, lyžička citrónovej šťavy, vlašské orechy a soľ.

Umyté listy šalátu necháme odkvapkať a potom je natrháme na kúsky. Rozložíme na tanieri, na ne dáme kolieska banánu a kúsky jabĺk, všetko potom zalejeme smotanou zmiešanou s citrónovou šťavou a soľou. Pred podávaním ešte posypeme posekanými orechami.

Studená šalátovo-avokádová polievka

Potrebujeme: 1 hlávkový šalát, 250 g biely jogurt, 1 zrelé olúpané a nakrájané avokádo, šťava z citróna, nakrájaná pažítka, soľ a čierne korenie.

Postup: V mixéri si zmixujeme jogurt, avokádo a citrónovú šťavu. Pomaly pridáme vodu. Následne pridáme šalát, pažítku, vymixujeme a dochutíme soľou a korením. Podávame vychladené.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU