Zdravie je ukryté vo figách – vedeli to už aj Starí Gréci

05.09.2014 / Kategória: Ovocie

Popis

Raritou v ríši rastlín je skutočnosť, že kvetenstvo fíg je totožné s oplodím, laicky povedané – figy sú vlastne kvety. Odborne sa kvet a plod figovníka nazýva sykonium a vytvára sa, v závislosti na klimatických podmienkach, raz až dvakrát za vegetačné obdobie.

Pôvod

Figy pochádzajú z Orientu a vyskytujú sa už po tisícročia v rozličných kultúrnych kruhoch. V rokoch 1600 až 1500 pred n.l. sa vysádzali na Kréte, asi od roku 900 pred n.l. v Grécku. Ako obchodný tovar získali figy význam až koncom 19. storočia, v najväčšom počte a v najlepšej kvalite sa v súčasnosti dovážajú z Turecka.

Iné názvy

ficus carica (lat), fík (cz), common fig/fig (en), echte feige/feige (de)

Nutričné hodnoty

Jedna veľká čerstvá figa obsahuje: 0.48g bielkovín, 47 kalórií a 1.9 g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 148mg
Fosfor – 9mg
Horčík – 11mg
Mangán – 0.082mg
Meď – 0.045mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 1mg
Vápnik – 22mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.24mg
Vitamíny:
Niacín – 0.256mg
Kyselina listová – 4µg
Kyselina pantoténová – 0.192mg
Vitamín A – 91 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.038mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.032mg
Vitamín B6 – 0.072mg
Vitamín C – 1.3mg
Vitamín E – 0.07mg
Vitamín K – 3µg

Ďalšie účinné látky

Čerstvá figa obsahuje až 82% vody, 12-23% cukrov, prevažne glukózu a fruktózu, 0,5-4,2% pektínov. Sušením sa všetky látky viacnásobne skoncentrujú, a teda i obsah cukru sa zvýši na 50-77%, obsah vody klesne na 18%.

Význam pre zdravie

  • zlepšujú trávenie
  • bojujú proti zápche (pôsobia ako prirodzené preháňadlo)
  • ideálne na odkyslenie organizmu
  • rozpúšťajú hlieny a tým pomáhajú pri prechladnutí, kašli a zápale priedušiek
  • pôsobia močopudne a rozpúšťajú usadené škodliviny v močovom trakte
  • zlepšujú schopnosť sústrediť sa
  • pôsobia blahodárne na nervy a mozog
  • majú podobné účinky ako antidepresíva (vylepšujú náladu)

Význam pri chudnutí

Figy revitalizujú tráviacu sústavu, sú výbornou náhradou sladkostí, pretože sú sladké a neobsahujú žiadny tuk.

Zaujímavosť

V Egypte bola pre faraónov liečivým prostriedkom, podľa biblie nechal Ježiš Kristus vyschnúť figovník, pod figovníkom osvietilo Budhu a známa rímska vlčica dojčila pod figovníkom Romula a Réma.

Upozornenie

Sušené figy sú často napadnuté plesňou, ktorá tvorí jedovaté aflatoxíny. Obohacujú sa v pečeni a môžu spôsobiť rakovinu. Belavý povlak, ktorý často vidíme na sušených figách, je vykryštalizovaná glukóza (hroznový cukor), ktorá dodáva ovociu dodatočnú sladkosť.

Recept

FigaFigy v čokoláde

Ingrediencie:
– Figy sušené 250 g
– Tuzemský rum 150 ml
– Čokoláda na polevu 1 ks

Postup prípravy:
– Sušené figy rozrežeme na polovičky.
– Položíme do nádobky, zalejeme rumom a necháme máčať 12 hodín (stačí aj menej času) v uzavretej nádobke, z času na čas ich premiešame, aby rovnomerne nasiakli rumom. Časť rumu vsiakne do fíg medzi jadierka a figy zmäknú a naberú príjemnú arómu.
– Potom figy vyberieme, nech trochu odtečú.
– Pripravíme si čokoládovú polevu na máčanie.
– Figy namáčame v pripravenej čokoláde, poukladáme a čokoládu necháme stuhnúť.
– Získali sme čokoládové bonbóny plnené figami.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na
MENU