Fazuľa – struky plné bielkovín

08.05.2015 / Kategória: Zelenina

Je to jednoročná bylina, ktorej kríčkovité formy dosahujú výšku až 50cm a popínavé až niekoľko metrov. Listy sú perovito zložené, trojpočetné s vajcovitými celistvookrajovými končistými lístkami. Kvety sa vyvíjajú v málokvetých strapcoch, sú päťpočetné a obojpohlavné. Biela, červená, ružová, žltkastá alebo bielo-červená koruna kvetov sa skladá z člnka, dvoch krídel a striešky. Fazuľa je zväčša samoopelivá, zriedka cudzoopelivá. Plody sú struky, z hľadiska veľkosti, tvaru, sfarbenia, ale aj počtu, tvaru, veľkosti a sfarbenia semien veľmi variabilné.

Pôvod

Už pred 6000 rokmi pestovali fazuľu indiánske kmene v Mexiku a Peru; odtiaľto sa fazuľa vďaka svojej nenáročnosti rozšírila do celého sveta, prispôsobujúc sa rôznym klimatickým podmienkam. Vznikol tak celý rad kultivarov – od malých lahôdkových strukov až po dužinaté bôby a veľké struky.

Iné názvy

phaseolus vulgaris (lat), fazole (cz), kidney bean (en), gartenbohne (de), fisole (de), grüne bohne (de)

Nutričné hodnoty

100g fazule obsahuje: 60g sacharidov, 24g bielkovín a 15g vlákniny.

Minerály:
Horčík – 140mg
Vápnik – 143mg
Zinok – 3mg
Železo – 8mg
Vitamíny:
Vitamín B5 – 0.8mg
Vitamín B9 – 394mg

Ďalšie účinné látky

Fazuľa tiež obsahuje množstvo ďalších stopových prvkov: molybdén, glukokinín, viaceré aminokyseliny (arginín, tryptofán, asparagin, tyrozín), flavonoidy, kyselinu kremičitú a minerálne látky.

Význam pre zdravie

V medicíne aj v ľudovom liečiteľstve sa využíva zriedkavá a vzácna vlastnosť fazule znižovať hladinu cukru v krvi, najmä pri cukrovke. Tento účinok sa pripisuje glukokinínu a arginínu. Nemôže však nahradiť inzulín. Pôsobí iba ako podporné liečivo. Okrem toho sa používa:
– pri zápaloch obličiek a močového mechúra, pri obličkových kameňoch,
– pri liečbe dny a reumatizmu,
– na znižovanie vysokého krvného tlaku.

Zaujímavosť

Okrem pozitívnych účinkov a množstvu obsahu vitamínov, má fazuľa aj „nežiadúce“ účinky. Jednou z nich je notoricky známa plynatosť, prípadne hnačka, ktorú fazuľa spôsobuje. Zaujímavosťou je, že za ňu môžu oligosacharidy. Zbaviť sa ich možno tak, že fazuľu pred tým, ako ju uvaríme, namočíme asi na päť hodín, pričom varíme ju už zasa v čerstvej vode. Ešte jeden recept existuje na nepríjemné vzdúvanie. Často ju jesť. Čím viac ju konzumujeme, tým lepšie ju náš organizmus trávi.

Upozornenie

Fazuľové struky nikdy nejeme za surova, pretože obsahujú jedovatú bielkovinu phasin (môže vyvolať črevné ťažkosti, ničí sa len tepelnou úpravou). Fazuľa môže vyvolať nafukovanie a hnačky – hlavne u ľudí, ktorým chýba enzým na štiepenie tzv alfagalaktosidov.

Recept

FazuľaFazuľová polievka s údeným kolenom:

Čo potrebujeme: 1 údené koleno (asi 1500 g), 200 až 250 g väčšej strakatej fazule, 2 mrkvy, 3 zemiaky, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, múka a olej na zápražku, 2 bobkové listy, majorán, mletá červená paprika, 5 zrniek čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ.

Umyté koleno dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou a spolu s bobkovým listom a celým korením uvaríme domäkka. Vyberieme ho, necháme trochu vychladnúť a mäso oberieme. Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme vo vode z kolena. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a kocky zemiakov. Keď je zelenina mäkká, z masti, nadrobno nakrájanej cibule, múky a mletej papriky urobíme zápražku a pridáme ju do vriacej polievky. Osolíme, ochutíme cesnakom, korením a majoránom. Nakoniec pridáme na malé kúsky nakrájané chudé mäso z kolena.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na
MENU