Mimoriadne účinky droždia vás prekvapia

23.07.2018 / Kategória: Potraviny

Význam a použitie kvasiniek ľudia poznajú už tisíce rokov. Na konzumáciu ich začali používať s obilninami.

Pekárenské droždie v súčasne podobe – v lisovanej forme sa používa od polovice 19. storočia ako kypriaci prostriedok pri pečení chleba a iného pečiva. Droždie pri pečení rozkladá v ceste cukry na oxid uhličitý a etanol.

Samotné droždie môže mať aj iné využitie, pretože jeho zloženie je veľmi zdravotne prospešné.

Aké benefity v sebe skrýva droždie?

Droždie alebo kvasnice sú tvorené zmesou množstva bakteriálnych mikroorganizmov. Ide hlavne o kvasinky s názvom Saccharomyces cerevisiae – jednobunkové huby vajcovitého tvaru viditeľné len pod mikroskopom. Tieto živé kultúry obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok: vitamíny skupiny B, vitamín D, stopové prvky ako železo, meď, minerálne soli, enzýmy, vlákninu a esenciálne kyseliny.

  • V prvom rade má veľký vplyv na naše trávenie, odstraňuje nadúvanie, podporuje chuť do jedla. Obnovuje správne fungovanie čriev, podporuje vylučovanie, pomáha predchádzať zápche. Je vhodné na konzumovanie aj pre pacientov so žalúdočným vredom.
  • Droždie taktiež podporuje správne fungovanie pečene a obličiek, znižuje produkciu žlče. Odporúča sa konzumovať liečiacim sa alkoholikom. Pomôže aj diabetikom, či ľuďom s cirhózou pečene.
  • Neutralizuje niektoré kyseliny (kyselinu octovú, kyselinu mliečnu), ktoré môžu poškodiť tkanivá. Upravuje trávenie sacharidov.
  • Má aj protizápalové, regeneračné a hojivé účinky, priaznivo ovplyvňuje celý náš imunitný systém.

Jeho pravidelná konzumácia sa prejaví aj v zlepšení stavu pokožky, môže pomôcť ľuďom so silným akné. Tiež podporí rast vlasov a pevnosť nechtov. Je užitočným pomocníkom pri prekonávaní únavy, nespavosti a depresívnych nálad.

Aká forma konzumácie droždia je najlepšia?

Pekárenské droždie poznáme v dvoch podobách: čerstvé a sušené. Čerstvé droždie je potrebné skladovať pri teplote do 10°C, sušené aj pri izbových teplotách. Čo sa týka zdravotných účinkov, sú obidve formy rovnocenné. Droždie by sa nemalo dostať do kontaktu so soľou, ktorá kvasinky ničí. Ak došlo k zmene farby a koexistencie droždia, je lepšie sa jeho konzumácii vyhnúť.

Kvasnice sú k dispozícii aj vo forme tabliet, čo môže vyhovovať ľuďom, ktorým je chuť droždia nepríjemná. V lekárni je možné zakúpiť kvasnice ako doplnok stravy aj v kombinácií s inými zdraviu prospešnými prímesami (chlorella, echinacea, hliva ustricová..).

Droždie sa odporúča konzumovať dva až tri krát za deň, najlepšie po jedle. Čerstvé droždie je vhodné rozmiešať vo vode alebo v mlieku. Na jeden krát použite asi tretinu kocky. Môžete si ho však zamiešať aj do omáčky alebo polievky. Nie je však vhodné ho konzumovať s ovocnými alebo zeleninovými šťavami.

Droždie ako prírodná kozmetika

Obyčajné pekárenské droždie je možné použiť aj na kozmetické účely. Skúste si z neho vyrobiť jednoduchú pleťovú masku. Zmiešajte droždie s obyčajnou vodou, bylinným odvarom alebo mliekom na jemnú kašovitú zmes, ktorú ľahko nanesiete na tvár. Na podporu pozitívneho účinku môžete pridať aj iné prímesy, napr. lyžicu kvalitného medu, vaječný bielok… Nechajte pôsobiť 15 – 20 minút a opláchnite si tvár vlažnou vodou. Vaša pleť bude zregenerovaná a svieža.

Aplikovanie droždia na vonkajšie použitie je užitočné hlavne pre ľudí s mastnou a problematickou pokožkou. Môže však pomôcť aj suchej a svrbiacej pokožke.

Droždie ako hnojivo

Bohaté zloženie kvasníc je prospešné nielen pre ľudský organizmus ale aj pre rastliny. Ako ďalší jeho spôsob využitia mimo kuchyne je hnojivo.

Postup: rozmiešajte jednu kocku droždia (môže byť aj po záručnej lehote) v jednom litre vody a nechajte dva týždne kvasiť. Výslednú zmes ešte potom zrieďte troma litrami vody a vzniknú vám štyri litre výdatného hnojiva, ktoré môžete použiť doma na izbové kvetiny ako aj v záhrade na zeleninu a iné pestované rastliny.

Obrázok: Hellahulla [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU