Dochucovanie bylinkami

09.08.2015 / Kategória: Bylinky v kuchyni

Okrem toho, že nás bylinky vedia liečiť, úspešne ich používame aj pri varení, na dochucovanie jedál a na zvýraznenie ich chutí. Sú obľúbené aj ako náhrada pre tých ľudí, ktorí musia obmedziť solenie. Bylinky používame čerstvé, sušené, alebo mrazené, v závislosti od konkrétneho druhu. Pri výbere byliniek k rôznym pokrmom treba obzvlášť dbať na to, aby sa ich chute vzájomne nepomiešali a zároveň, aby neprebili samotnú vôňu jedla. Cieľom dochutenia bylinkami je pokrm ozvláštniť a pridať mu delikátny šmrnc, ktoré z neho urobí výnimočnú delikatesu.

Špeciálny tip: odtrhnuté bylinky nenechávajte v pohári s vodou. Nie sú to kvety, a preto stonky byliniek začnú čoskoro vädnúť a zahnívať, je lepšie ich dať do mikroténového vrecúška a vložiť do mrazničky. Sušené bylinky zas uskladňujte v tmavých sklenených dózach, aby nestratili svoju chuť a arómu.

V nasledujúcej tabuľke nájdete praktické informácie o tom, ako zapojiť do pokrmu jednotlivé bylinky, na docielenie najlepšej chuti jedla.

BylinkaChuťVhodnáPoznámkaKombinácie
Bazalkasilne aromatický korenistá, horkastádo stredomorských jedál, šalátov, zvlášť chutná s rajčinaminajlepšia je čerstvá; základ do pesta a horkých likérov, lístky nesekáme, ale trháme.s kôprom, pamajoránom, pažítkou, tymiánom, rozmarínom, trebuľkou
Bobkový listzľahka horkastádo vývarov, polievok, kapusto-vých jedál, do marinád na ryby a mäso, základ na okorenenie údenínväčšinou sušené listy, čerstvé ako súčasť bylinkovej zmesi bouquet garnis tymianom, rozmarínom, rascou
Borákpripomína uhorkudo uhorkových šalátov, k hlávkovému šalátu, do fazuľových jedál s jogurtom, k rybe, mäsumožno ho pridať aj do špenátu, na ozdobu jedál, pekné jedlé kvietkyso saturejkou, kôprom, estragónom, šťaveľom
Estragónaromaticky sladkastá, náznak korenia a anízudo vaječných jedál, bielych omáčok, k špargli, karfiolunajlepší je čerstvý, ale i mrazený, nevariťs rozmarínom, tymianom, borákom, trebuľkou
Koriandermierne korenistá, pripomína karí a muškátový oriešokčasto v ázijských jedlách, k hydine, ku garnátom, do ľahkých omáčok, polievokpre ázijskú kuchyňu je to, ako náš petržlen, súčasť karís tymianom, petržlenom, mätou a pažítkou
Kôporsviežoaromatická, príjemne sladkastádo tvarohu, uhorkového šalátu, bylinkového masla, dresingovideálne čerstvá, ale aj v kyslom náleves bazalkou, pažítkou, petržlenom
Ligurčekaromatická, ako zelerová vňať, maggido polievok, paštét, na dusené ragú, opekanie na ražnido šalátov čerstvé listys petržlenom, rozmarínom, pamajoránom
Mätasvieža, mentolovádo ovocných dezertov a čajov, nápojov, orientálnych jedálčerstvá, aj sušenás koriandrom, alebo cesnakom
Cesnakštipľavá, aromatická, cesnakovádo šalátov, zelenín, polievok, k mäsudobrý v čerstvom staves pažítkou a maldou žihľavou
Pamajoránsilne aromatická, slabo horkastádo polievok, šalátov, paštét, k zelenine, rybe, ovčiemu syruaj čerstvé, aj sušenés tymiánom, rozmarínom, estragónom, bobkovým listom a cesnakom
Pažítkaaromatická, pripomínajúca cibuľudo vaječných jedál, tvarohu, k paradajkám, údeným rybám, garnátompoužívať čerstvú, alebo mrazenú, nevariťs kôprom, bazalkou, trebuľkou
Petržlenaromatická, pripomína zelerovú vňaťdo tvarohu, omáčok, omelietnajlepší je čerstvý, nevariťs tymiánom, pamajoránom, estragónom, trebuľkou
Rozmarínzľahka horkastá, vonia po živici, náznak gáfrudo grilovaných mäsových, rybacích, alebo hydinových jedál, k zemiakom, do stredomorskej kuchyneZvyčajne sa pridáva do hrnca a k pečeným jedlám, ale šetrnes majoránkou, pamajoránom, estragónom, bazalkou, cesnakom
Šalviajemne, niekedy štipľavo horkastá, aromatickána teľacie rezne, hydinovú pečeň, grilované pokrmy, do čajovaj čerstvá, aj sušenás rozmarínom, bazalkou, trebuľlkou, yzopom
Trebuľkasladkasto, pripomína anízdo zelených omáčok, polievok, do omeliet, k mladej zelenine, ku grilovanému mäsusúčasťou jemných bylín, jemnejšia ako pretžlens petržlenom, pažítkou, šalviou

Zdroj: Život s bylinkami, Svojtka & co.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU