Ďatla – sladká pochúťka, ktorá zaženie únavu

05.11.2014 / Kategória: Ovocie

Popis

Ďatla má asi 5-7cm a čím je šťavnatejšia, tým je zrelšia. Tvrdá podlhovastá kôstka je obalená sladkou hnedočervenou dužinou.

Pôvod

Ďatle pochádzajú pôvodne z oblasti Prednej Ázie, presnejšie z oblasti Mezopotámie. Odtiaľ sa datľová palma vplyvom človeka úspešne rozšírila do rozsiahlych suchých a teplých oblastí, kde je hojne pestovaná. Odhaduje sa, že ďatle sú človekom pestujú dlhšie ako 5 tisíc rokov a píše sa o nich ako v Biblii, tak i v Koráne.

Iné názvy

phoenix dactylifera (lat), datle (cz), date (en), datteln (de)

Nutričné hodnoty

Jeden šálka vykôstkovaných a posekaných ďatlí obsahuje: 3.6g bielkovín, 415 kalórií a 11.8g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 964mg
Fosfor – 91mg
Horčík – 63mg
Vápnik – 57mg
Sodík – 3mg
Selén – 4.4µg
Mangán – 0.385mg
Meď – 0.303mg
Zinok – 0.43mg
Železo – 1.5mg
Vitamíny:
Niacín – 1.873mg
Kyselina listová – 28µg
Kyselina pantoténová – 0.866mg
Vitamín A – 15 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.076mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.097mg
Vitamín B6 – 0.243mg
Vitamín C – 0.6mg
Vitamín E – 0.07mg
Vitamín K – 4µg

Význam pre zdravie

  • vďaka vysokému obsahu cukru sú vhodné proti únave alebo slabosti
  • štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách
  • podporujú sústredenie a celkovú sviežosť
  • liečivo pôsobia pri črevných ťažkostiach (hnačkách, zápche)
  • majú upokojujúci účinok pri suchom a dráždivom kašli, zápale priedušiek
  • upokojujú a stimulujú tvorbu spánkového hormónu (melatonínu)
  • sú ideálnym zdrojom doplnenie energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistických túrach

Zaujímavosť

Turci pripravujú z čerstvých ďatlí nápoj, ktorý veľmi prospieva pri kŕčoch v žalúdku. Čerstvé ďatle sú prostriedok, ktorý utišuje dráždivosť a pomáha pri respiračných ochoreniach. Nezrelé plody ďatlí sa používajú pri hnačkách.

Upozornenie

Ďatle by nemali byť dominujúcim rýchlym občerstvením. Obsahujú až 300 kcal v 100g.

Recept

Ďatlové gule

Ingrediencie:
– 100 g mandle,
– 80 g maslo,
– 2 ks žĺtok,
– 2 lyžice med,
– 2 lyžice rum,
– 150 g odkôstkované datle,
– na obalenie: sekané mandle.

Postup:
Datle nakrájame na drobné kocky. Mandle sparíme, ošúpeme a pomelieme. Maslo so žĺtkami vymiešame do peny, vmiešame med, rum, mandle a datle. Hmotu dobre premiešame. Tvoríme gule a obaľujeme v sekaných mandliach.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na
MENU