Netvorí hlávky, má tmavozelené stopkaté listy, u niektorých odrôd sú stopky široké, biele. Listy voľne odstávajú od vegetačného vrcholu. Konzumujú sa predovšetkým dužinaté stopky, čepele listov, ktoré vytvárajú voľnú riedku hlávku a mladé kvetné výhonky. Vzhľadom sa čiastočne podobá mangoldu.
Pôvod
Prvé písomné správy o jej pestovaní pochádzajú z 5. storočia z poloostrova Šantung v Číne.
Iné názvy
brassica chinensis (lat), čínské zelí (cz), chinese cabbage (en), chinakohl (de), pekingkohl (de), japankohl (de), selleriekohl (de)
Nutričné hodnoty
100g čínskej kapusty obsahuje: 2.2g sacharidov, 1.5g bielkovín a 1g vlákniny.
Minerály: Horčík – 19mg Sodík – 65mg Vápnik – 105mg Železo – 0.8mg |
Vitamíny: Vitamín A – 1340µg Vitamín C – 45mg |
Ďalšie účinné látky
V čínskej kuchyni je cenená pre ľahkú stráviteľnosť.
Význam pre zdravie
Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, má protirakovinové a antibakteriálne účinky. Určite vás po nej nebude nafukovať a oceníte ju, ak máte slabší žalúdok, pretože je ľahko stráviteľná.
Zaujímavosť
Nespôsobuje plynatosť, preto je vhodná aj pre ľudí s citlivým žalúdkom a pri rozličných diétach.
Recept
Šalát z čínskej kapusty
– 1 ks čínska kapusta
– 3 ks paradajka
– 1 ks šalátová uhorka
– 1 ks kukurica v konzerve (mala)
– 200 g tvrdý syr – napr Eidam tehla
Dressing:
– 5 PL tatárskej omáčky
– 1 PL oleja
– 1 PL horčice
– 1 PL octu
– podľa chuti soľ
Čínsku kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a nakrájame na rezančeky – nachystajte si najväčšiu misu, bude toho totiž dosť, pridáme nadrobno nakrájanú uhorku, paradajky, ostrúhaný syr, kukuricu, a dobre premiešame, nezľaknite sa toho množstva, až to pustí šťavu, bude z toho polovička.
Dressing: zmiešame tatársku omáčku, horčicu, olej a ocot, zamiešame do šalátiku a jemne prisolíme podľa chuti, šupneme aspoň na 20 minút do chladničky, nech sa chute dobre premiešajú.