Čierna ríbezľa – neoceniteľný pomocník v ľudovom liečiteľstve..

05.03.2015 / Kategória: Ovocie

Popis

5 až 10 mm veľké bobule tvoria strapce a sú vyfarbené do čierno-fialova.

Pôvod

Čierne ríbezle pochádzajú zo strednej a východnej Európy. Pestujú sa od 15. storočia vo všetkých oblastiach sveta s miernym podnebím.

Iné názvy

ribes nigrum (lat), černý rybíz (cz), black currant (en), schwarze johannisbeere (de), schwarze ribisel (de), cassis (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka čiernych ríbezlí obsahuje: 1.57g bielkovín a 71 kalórií.

Minerály:
Draslík – 361mg
Fosfor – 66mg
Horčík – 27mg
Mangán – 0.287mg
Meď – 0.096mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 62mg
Zinok – 0.3mg
Železo – 1.72mg
Vitamíny:
Niacín – 0.336mg
Kyselina pantoténová – 0.446mg
Vitamín A – 258 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.056mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.056mg
Vitamín B6 – 0.074mg
Vitamín C – 202.7mg
Vitamín E – 1.12mg

Ďalšie účinné látky

Pektín, kyselina citrónová, triesloviny.

Význam pre zdravie

Pôsobia močopudne a potopudne, proti hnilobe, proti artritíde, hnačke, skorbutu a posilňujú žalúdok. Vďaka obsiahnutým antioxidantom sú prevenciou voči demencii a starnutiu buniek, tkanív, orgánov a organizmu. Komplex flavonoidov s účinkom na cievy označovaný nesprávne ako vitamín P, má (najmä v kombinácii s obsiahnutým či dodaným vitamínom C) ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov.

Zaujímavosť

Všetky pestované druhy ríbezlí majú podobné účinky ako ríbezľa čierna, ale liečebne najúčin­nejšia je práve táto.

Upozornenie

Aby ste dokonale vstrebali vitamín C z čiernych ríbezlí, konzumujte ich hneď po nákupe a síce čerstvé. Skladovaním pri pôsobení svetla sa rýchlo stane vitamín C neúčinným.

Recept

Čierne ríbezle v mede

Potrebujeme:
Čierne ríbezle, med podľa množstva ríbezlí.

Ako na to:
Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a osušíme. Osušenými bobuľami naplníme poháre a zalejeme až po okraj medom. Uzatvoríme a odložíme do spodnej časti chladničky. Ríbezle si zachovajú vitamín C. Podávame najmä v chrípkovom období.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU