6.5 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024

Cibuľa – proti hlienom, infekciám, na imunitu, i dýchacie cesty

Cibuľa kuchynská má 0,3 m vysokú rúrkovitú stonku a jednoduché sivozelené listy. Skrutcový okolík je mnohokvetý a obalený blanitým tulcom. Voľné belavé okvetie má široko kopijovité okvetné lístky. Cibuľa má kužeľovito vretenovitý alebo sféroidný tvar.

Pôvod

Mnoho archeológov a botanikov sa nazdáva, že cibuľa pochádza zo strednej Ázie. Iné výskumy zasa tvrdia, že po prvý krát bola pestovaná v Iráne a západnom Pakistane.

Iné názvy

allium cepa (lat), cibule (cz), onion (en), zwiebel (de)

Nutričné hodnoty

100g cibule obsahuje: 9.34g sacharidov, 1.1g bielkovín a 1.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 146mg
Fosfor – 29mg
Horčík – 10mg
Mangán – 0.129mg
Vápnik – 23mg
Zinok – 0.17mg
Železo – 0.21mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.046mg
Vitamín B2 – 0.027mg
Vitamín B3 – 0.116mg
Vitamín B5 – 0.123mg
Vitamín B6 – 0.12mg
Vitamín B9 – 19mg
Vitamín C – 7.4mg

Ďalšie účinné látky

Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík.

Význam pre zdravie

  • posilňuje imunitný systém
  • účinne pôsobí na dýchacie cesty, odstraňuje prítomné infekcie
  • dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu, zaberá pri bolestiach v hrdle
  • vďaka obsahu alicínu zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy (rozpúšťa krvné zrazeniny), riedi krv, znižuje krvný tlak
  • éterické oleje prítomné v nej rozpúšťajú hlien a uľahčujú vykašliavanie
  • podporuje správnu funkciu srdcovo-cievneho systému
  • je podporným prostriedkom pri liečbe cukrovky, znižuje hladinu cukru v krvi
  • z výskumov Švajčiarov vieme, že je tiež výbornou prevenciou proti osteoporóze
  • znižuje horúčku
  • prospešná je aj pre tráviaci trakt (zlepšuje procesy trávenia a vstrebávania, pozitívne vplýva na činnosť pečene)

Zaujímavosť

  • Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky.
  • V Egypte bola cibuľa predmetom uctievania. Nesmela chýbať na žiadnej hostine, či obetnom oltári. Symbolizovala večnosť, a preto bola spolu s ďalšími predmetmi ukladaná do hrobky faraóna. Nikdy nekončiaci život predstavovala jej štruktúra-kruh v rámci kruhu. Kresby znázorňujúce cibuľu sa objavujú na vnútorných stenách pyramíd i v hrobkách. Cibuľa sa používala aj pri mumifikácii tiel. V múmiách môžme nájsť zvyšky cibule v oblasti panvy, hrudníka, na ušiach, či v očných jamkách. Rozkvitnuté cibule sa pokladali na hruď, ku chodidlám a pozdĺž celých nôh. Napríklad aj Ramzes IV, ktorý zomrel v roku 1160 p.n.l., mal očné jamky vyplnené cibuľou.

Upozornenie

Cibuľa je silným magnetom na baktérie, hlavne keď je v uvarenom stave. Nikdy by sme nemali odkladať nakrájanú cibuľu – a to aj v prípade, že ju skladujeme zabalenú v sáčku a v chladničke.

CibuľaRecept

Cibuľový šalát s tuniakom

Suroviny: 100 g tuniaka, 4 cibule, 1 zväzok reďkvičky, 5 lyžíc oleja, 4 lyžice citrónovej šťavy, soľ.

Postup: Reďkvičky a cibuľu nakrájame na tenké kolieska. Tuniaka na kocky. Zľahka premiešame. Dáme na 4 tanieriky a prelejeme citrónovou šťavou pretrepanou so soľou a olejom.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY