Cherimoya – lahodná exotika z jedovatými semenami

Popis

Plody Cherimoye sú oválne útvary, často mierne sploštené, 10-20cm dlhé a majú priemer 7-10cm. Ak z nich olúpeme kôru, dostaneme sa ku krémovo-bielej dužine. Obsahuje semená, ktoré je potrebné pred konzumáciou samotnej dužiny odstrániť. Svojou chuťou pripomína kombináciu banánov s jahodami.

Pôvod

Pochádza z oblasti Ánd, z Južnej Ameriky. Medzi jej najväčších producentov zaraďujeme: Brazíliu, Izrael a Chile. K nám sa dováža najčastejšie zo Španielska alebo Kanárskych ostrovov.

Iné názvy

annona cherimola (lat), čerimoja (cz), smetanové jablko (cz), chirimoya (en)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka nakrájanej cherimoye obsahuje: 2.51g bielkovín, 120 kalórií a 4.8 g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 459mg
Fosfor – 42mg
Horčík – 27mg
Mangán – 0.149mg
Meď – 0.11mg
Sodík – 11mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 0.26mg
Železo – 0.43mg
Vitamíny:
Niacín – 1.03mg
Kyselina listová – 37µg
Kyselina pantoténová – 0.552mg
Vitamín B1 (tiamín) – 0.162mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.21mg
Vitamín B6 – 0.411mg
Vitamín A – 8 IU
Vitamín C – 20.2mg
Vitamín E – 0.43mg

CherimoyaĎalšie účinné látky

Hroznový cukor a pektín.

Upozornenie

Semená Cherimoye sú pre človeka po zjedení väčšieho množstva jedovaté.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na