Červené ríbezle – čističe ciev v malých bobuliach

05.04.2015 / Kategória: Ovocie

Popis

Červené ríbezle sú plody 1 až 2 m vysokého kríka a kríkového stromčeka. Bobule tvoriace strapce sú 5 až 10 mm veľké, okrúhle, hladké s červeným až tmavočerveným vyfarbením.

Pôvod

Červené ríbezle boli udomácnené pôvodne v strednej a východnej Európe a pestujú sa už od 16. storočia. Darí sa im vo všetkých oblastiach zeme s miernym podnebím.

Iné názvy

ribes rubrum (lat), červený rybíz (cz), red currant (en), rote johannisbeere (de), garten-johannisbeere (de), rote ribisel (de)

Nutričné hodnoty

100g červených ríbezlí obsahuje: 1.4g bielkovín, 0.2g tuku a 4.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 275mg
Fosfor – 44mg
Horčík – 13mg
Mangán – 0.186mg
Sodík – 1mg
Vápnik – 33 mg
Zinok – 0.23mg
Železo – 1mg
Vitamíny:
Cholín – 7.6mg
Kyselina listová – 8µg
Kyselina pantoténová – 0.064mg
Vitamín B1 – 0.04mg
Vitamín B2 – 0.05mg
Vitamín B3 – 0.1mg
Vitamín B6 – 0.07mg
Vitamín C – 41mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 11µg

Ďalšie účinné látky

Pektín, kyselina citrónová a iné ovocné kyseliny.

Význam pre zdravie

V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti ateroskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale. Ríbezľová šťava je obzvlášť hodnotná pre obličky a pôsobí proti zápalovým pochodom v tele. Zmierňuje tiež zahlienenie tráviaceho ústrojenstva.

Zaujímavosť

Červené ríbezle tvoria kľúčovú prísadu Cumberlandskej omáčky, ktorá sa s obľubou podáva ku jedlám zo zveriny.

Upozornenie

Ak trpíte častým pálením záhy alebo žalúdočným refluxom (prenikaním kyslého obsahu žalúdka späť do pažeráka, ktorý je poškodzovaný a môžeme v ňom vzniknúť zápal), nemali by ste ríbezle konzumovať príliš často.

Recept

Mrkva s ríbezľami

Suroviny:
1 3/4 l vody, 1/2 kg kryštálového cukru, 1 kg jemne nastrúhanej mrkvy, 1,2 kg bobuliek červených ríbezlí.

Postup:
Vodu s cukrom dáme variť. Keď začne vrieť, vsypeme mrkvu a 8-10 min. povaríme. Pridáme ríbezle a necháme prejsť varom. Ihneď nalievame i so šťavou do fliaš, uzavrieme viečkom a dobre zabalíme do deky do úplného vychladnutia.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU