Doprajte si černice a vaše telo sa vám poďakuje

Popis

Černice sú malé štavnato-aromatické plody zoskupené okolo jadra, ktoré je jedlé a zostáva v ovocí, aj keď sú zrelé. Plody černíc sú asi 2cm veľké a tvoria tzv. plodstvá. Černice sú tmavočervené, čiernofialové až čierne lesklé a veľmi šťavnaté.

Pôvod

Nikto nevie, odkiaľ černica pochádza. Z Ázie, či skôr zo Severnej Ameriky? Každopádne, našťastie rastie aj v našich lesoch, v strednej Európe, hoci tu dozrieva trochu neskôr ako v stredomorskej oblasti, až na konci leta.

Iné názvy

ostružina černicová, rubus fruticosus (lat), ostružina (cz), blackberry (en), black cap (en), brombeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka černíc obsahuje: 2g bielkovín, 62 kalórií a 7.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 233mg
Fosfor – 32mg
Horčík – 29mg
Mangán – 0.93mg
Meď – 0.238mg
Selén – 0.6µg
Sodík – 1mg
Vápnik – 42mg
Zinok – 0.76mg
Železo – 0.89mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 36µg
Kyselina pantoténová – 0.397mg
Niacín – 0.93mg
Vitamín A – 308 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.029mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.037mg
Vitamín B6 – 0.043mg
Vitamín C – 30.2mg
Vitamín E – 1.68mg
Vitamín K – 28.5µg

Ďalšie účinné látky

Žiadna iná bobuľovina neobsahuje toľko kyseliny elagovej ako černica, a preto je dobrým pomocníkom na tlmenie rastu tumorov.

Význam pre zdravie

  • majú antiseptické, antivirotické a zvieravé účinky
  • chránia pred endoteliálnou disfunkciou a vaskulárnou poruchou
  • sú účinné proti makulárnej degenerácii
  • spomaľujú proces starnutia
  • pomáhajú čistiť krv, posilňovať krvné cievy, eliminujú hemoroidy
  • pomáhajú udržiavať zdravé trávenie, regulujú hladinu cukru v krvi, znižujú hmotnosť
  • sú analgetikom alebo tlmičom bolesti
  • pomáhajú pri bolestiach hrdla a infekciách v ústnej dutine
  • obsahujú bioflavonoidy, ktoré prospievajú žilovému systému, zlepšujú prietok krvi
  • čaj z černicových listov pôsobí protizápalovo, používa sa pri hnačke, na zmiernenie kolík, na upokojenie žalúdočných a črevných slizníc

Zaujímavosť

Pravidelná konzumácia černíc môže napomáhať posilňovaniu krvných ciev vo vašom tele.

Upozornenie

Černice zbierané vo voľnej prírode by sme mali konzumovať iba varené, napr. ako kompót, marmeládu alebo v koláčoch, aby sme vylúčili možné parazitické ochorenie spôsobené larvou Echinococcus multilocularis.

Recept

Černicový džem s jablkami

Na 1 kg černíc, 1 kg jabĺk (môžu byť i menej kvalitné, napríklad opadané) potrebujeme 1 kg cukru. Najprv podusíme jablká do mäkka, potom pridáme celé černice a cukor. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Horúcim džemom plníme vyparené poháre. Uzavrieme ich uzávermi, obrátime dnom nahor a dáme vychladnúť. Môžeme ich i sterilizovať, a to 10 minút pri 85 stupňoch.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na