Camu camu – nájdete v ňom najviac vitamínu C na svete!

05.09.2015 / Kategória: Ovocie

Popis

Plody (bobule) Camu camu sú zelenej až červeno-fialovej farby. Majú veľkosť malého citróna resp. slivky a výraznú kyslú chuť.

Pôvod

Pochádza z Peru, z vlhkých tropických oblastí amazonského dažďového pralesa.

Iné názvy

cacari, camocamo, myrciaria dubia (lat)

Nutričné hodnoty

100g Camu Camu obsahuje: 1.55g bielkovín, 2.62g tuku a 0.76g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 9.71g
Fosfor – 35.14mg
Vápnik – 4.27mg
Železo – 0.94mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.07mg
Vitamín B2 – 0.16mg
Vitamín B3 – 8.25mg
Vitamín C – 7490mg

Ďalšie účinné látky

Leucín, serín, valín a terpeny (alfa-pinen, d-limonen).

Význam pre zdravie

Posilňuje imunitný systém, zaberá v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám, urýchľuje hojenie rán a obnovu telesných tkanív. Vďaka svojej regeneračnej schopnosti je vhodné ho užívať v období zvýšenej záťaže, pri vyčerpaní, pri pooperačných stavoch, po chemoterapii. Vďaka svojej schopnosti udržiavať správnu hladinu serotonínu v mozgu, podporuje tiež dobrú náladu a bojuje proti depresiám.

Zaujímavosť

Obsahuje najväčšie množstvo prírodného vitamínu C, ktoré bolo kedy zaznamenané – až 2700mg/100g !

Upozornenie

Pri nadmerne vysokých denných dávkach môžu vznikať gastro-intestinálne poruchy a hnačka, preto dodržujte odporúčanú dennú dávku.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU