Bylinné likéry

22.08.2015 / Kategória: Bylinky v kuchyni

Digestív je v preklade vlastne liek na trávenie, najčastejšie však ide o nápoj s obsahom aspoň 35% alkoholu. A aj keď tieto nápoje si kúpite skôr v bare, v potravinách, ako v lekárni, ich účinok je zaručene uvoľňujúci a v prípade, že dodržíte aj dennú dávku, aj liečivý. Denne by ste nemali vypiť viac ako 1 poldecák. Veľmi obľúbené sú práve bylinné likéry, pre ich prírodnú, intenzívnu chuť, ale i arómu. Bylinkové likéry sú skvelé na trávenie, pri kŕčoch, proti bolesti a na uvoľnenie. Prinášame vám prehľad toho najlepšieho, čo je u nás dostupné, a v prípade, ak obľubujete tieto luxusné nápoje, pridávame aj 2 recepty na prípravu domáceho likéra.

  • Becherovka – kedysi sa používala ako liek – kvapky na dobré trávenie. Táto vlastnosť Becherovke zostala dodnes.
  • Demänovka – Jej receptúra, ktorej korene siahajú hlboko do minulosti, pozostáva zo 14 druhov bylín pochádzajúcich z celého sveta, pravého včelieho medu, kvalitného jemného liehu a podtatranskej vody. Likér svoje pomenovanie dostal podľa riečky Demänovka, ktorá tečie cez Liptovský Mikuláš z neďalekých hôr Nízkych Tatier. Tento bylinný likér má pozitívne účinky na žalúdok. U žien je obľúbená varianta sladkej demänovky, ktorá obsahuje 33% alkoholu, zas u mužov je to horká verzia, kde je percento o niečo vyššie, a to 38%.
  • Fernet – obsahuje výťažky z viacerých byliniek, ktoré podporujú trávenie, a to koreň horca žltého, archangeliku lekársku alebo harmanček rímsky. Obsahuje pomerne málo cukru a má upokojujúce účinky na tráviacu sústavu.
  • Borovička – obsahuje výťažok z borievky jalovca, ktorý údajne detoxikuje črevo a likviduje črevné plesne.

Domáci bylinný likér 1

Suroviny:
2,5 l jabĺčkovice, 300 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1/4 balenia anízu, 10 zrniek fenikla, 7 cm škorice, 7 klinčekov, 1/2 lyžice zemežlče, 1 lyžica mäty, 1 lyžica medovky, 1 lyžica archangeliky, 1/2 lyžice puškvorca.

Postup:
Všetky suroviny dáme do fľaše a necháme lúhovať asi 30 dní. Občas premiešame. Asi 2 dni pred scedením pridať 1/2 lyžice paliny. Nakoniec likér zriedime asi na 40 % a scedíme.

Domáci Bylinný likér 2

Suroviny:
1 g palina pravá – vňať, 2 g zemežlč (hlístnik) – vňať, 4 g medovka lekárska – vňať, 4 g mäta pieporná – vňať, 2 g puškvorec – koreň, 4 g archangelika lekárska – koreň, 1 KL rasce, 1/2 KL klinčekov, 2 – 3 cm škoricovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, 25 – 35 dag kryštálového cukru (podľa chuti aj 40 dag)

Postup:
Navážené byliny a prísady nasypať do 4 litrového pohára. Zaliať 2 litrami 40-50% alkoholu (lieh, vodka, kalvádos). Nechať vylúhovať min. týždeň dva. Potom precediť cez husté sito (gázu). Nechať uležať – vyčistiť týždeň, dva. Stiahnuť z kalov a naplniť do fliaš. Podľa potreby možno zriediť destilovanou vodou na cca 35 %.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU