Bylinkové omáčky

21.08.2015 / Kategória: Bylinky v kuchyni

Zelená omáčka

Jej názov ju presne vystihuje, nakoľko samotná farba tejto omáčky je zelená. Táto zmes sa používa zjari, hlavne ako zálievka do šalátov. Tradične je v nej zastúpených 7 bylín: bedrovník, trebuľka, potočnica, borák, šťaveľ, petržlen a pažítka. Táto vitamínová bomba má svoj pôvod z Nemecka. Bylinky umyjete, nasekáte, zamiešate s cesnakom do tvarohu, alebo jogurtu s pridaním 1 alebo viacerých varených vajec. Výsledná omáčka je veľmi osviežujúca, hodí sa k šalátom, či trebárs k zemiakom, alebo k rajčinám.

Provensálske korenie

Táto svetoznáma bylinková zmes má svoj pôvod zo slnečného juhu Francúzska. Jej súčasťou sú: rozmarín, tymián, bazalka, saturejka, majoránka, trebuľka, ligurček a pamajorán. Hodí sa ku grilovanému mäsu, do šalátov, k cestovinám, či ryži.

Fines herbes

Aj napriek anglickému názvu má aj táto zmes bylín svoj pôvod vo Francúzsku. Zmes sa používa v čerstvom i sušenom stave. Klasická kombinácia má viacero podôb, najčastejšie ju však tvorí trebuľka, estragón, pažítka i petržlen. Ďalšou kombináciou pre fines herbes môžu byť bazalka, tymián, šalvia alebo rozmarín.

Salsa verde – Studená bylinková omáčka

Táto omáčka patrí medzi letné studené omáčky a je plná báječných chutí, ktoré získava spojením byliniek, olív, ančovičiek, plodov kaparovníka a nevyhnutného olivového oleja. Nie je to omáčka v pravom slova zmysle. Poslúžiť môže ako dip i marináda. Medzi jej prednosti patrí aj veľmi nenáročná príprava. Je to totiž doslova „päť minút“, ale zaslúži si pár hodiť nerušeného odpočinku v chladničke.

Recept:

1 veľká hrsť petržlenovej vňate
1-2 lyžice aromatických bylín (bazalka, mäta, pažítka)
2-3 strúčiky cesnaku (olúpaný a jemne nasekaný)
1 lyžica kapár (dobre prepláchnuť)
8-10 ks vykôstkovaných zelených olív
2 lyžičky hrubozrnnej horčice (francúzska, bavorská či kremžská)
2 – 3 ks ančovičiek
šťava z polovičky menšieho citróna
panenský olivový olej podľa potreby
morská soľ jemná
hrubo mleté korenie

Bylinky vymiešame v mažiari s nasekaným cesnakom, olivami, ančovičkami, kapary a horčicou. Pridáme citrónovú šťavu a olivový olej a vyrobíme hrubšie omáčku. Podľa chuti osolíme a popepríme. V uzavretej nádobke necháme omáčku dobre vychladiť.

Zelené pesto

Základom tejto omáčky je bazalka a olivový olej. Ďalšími prísadami sú píniové oriešky, parmezán, cesnak, soľ a korenie. Všetky prísady sa dajú do mixéra alebo mažiaru a rozotrú sa na pastu. Pesto sa používa na hrianky, alebo cestovín. Pesto pochádza z Talianska.

Guacamole

Táto chutná omáčka má svoj pôvod v Mexiku. Omáčka je krémová, hustá, jej základom je avokádo.

Na prípravu Guacamole potrebujete:
1 zrelé avokádo, 5 cherry paradajok / 1 tvrdá paradajka, 1-2 chilli papričky bez semienok / chilli korenie, 1 malá cibuľa biela / červená / mladá, 1 hrsť koriandrovej / petržlenovej vňate, 1 limetka / 1 citrón, morská soľ, čierne mleté korenie

Cibuľu očistíme, paradajky a vňať umyjeme, chilli zbavíme semienok a všetko nakrájame nadrobno najlepšie pomocou malého mixéra. Avokádo rozrežeme na polovicu, vyberieme kôstku, ošúpeme a vidličkou roztlačíme jeho dužinu nahrubo najlepšie na rovnej ploche. Mala by byť mäkká ako banán a krásne žlto-zelená. Dužinu dáme do misky a hneď pokapeme limetkovou šťavou z polovice limety, aby sme zabránili zmene farby. Pridáme nakrájané korenie a bylinky a dobre premiešame. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou podľa chuti. Guacamole podávajte s chipsami, tortillami alebo čerstvým chrumkavým pečivom – je to delikatesa ktorej neodoláte a navyše zdravá.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU