Benedikt lekársky

01.12.2014 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Cnicus benedictus
Ľudovo: požehnaný bodliak, zajačie oko, krasovlások, ostropes
Čeľaď: astrovité

Je jednoročná až dvojročná bylina, dosahujúca výšku 30 – 50 cm. Na osi sú vetvičky, ktoré sú chlpaté. Listy sú pretiahnuté, kopijnaté, zubaté. Čím vyššie sú listy širšie, vajcovité až srdcovité, na okraji tiež zubaté. Kvitne od júna do júla. Má veľmi horkú chuť a silný korenistý pach.

Výskyt

Nájdeme ho v Stredomorí a v Oriente. U nás ho pestujeme na záhradkách, na slnečnom stanovišti.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbiera sa vňať v čase kvitnutia v júni a júli. Najvhodnejší čas je počas slnečného dňa a suchého počasia, kedy zrezávame vňať asi 5 cm nad zemou, tesne pred úplným rozkvitnutím. Keďže je to bodliakovitá rastlina, používame pri zbere rukavice. Sušíme v tieni alebo pri umelej teplote do 60 °C. Vňať chutí prenikavo horko a je bez zápachu.

Účinné látky

Žlté kryštalické horčíny knicínu (centautinu), terpenoidy, hlavne seskviterpen, knicín, kyselinu jablčnú viazanú na kalcium a magnézium, steroidy, prchavé silice, glykosid centauringlukózu, fruktózu, triesloviny, lignany, polyacetylény, živicu a veľa slizu.

Využitie

Pre svoje protibakteriálne a protinádorové pôsobenie je považovaný za jeden z najúčinnejších rastlinných prípravkov proti všetkým druhom rakoviny.

Bylinka udržuje zdravé črevné funkcie, tonizuje organizmus proti nadúvaniu, podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

Taktiež podporuje optimálny stav kyseliny močovej v organizme, udržiava dobrú obranyschopnosť voči zvýšeným kvasným a hnilobným procesom v zažívacom trakte.

Zvyšuje tvorbu tráviacich štiav a podporuje chuť do jedla.

Kontraindikácie

Pri vnútornom používaní benediktu treba dávať pozor na dávkovanie, silnejší čaj môže vyvolať zvracanie.

Zaujímavosť

Dávnovekí bylinkári o benedikte hovorili ako o zbrani proti moru, pretože verili, že čistí krv a vyháňa hnilobu z tela.

Motto

Zázračný prášok na rast nového tela.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU