Bazalka pravá

01.02.2015 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Ocimum basilicum
Ľudovo: bazalienka, bazalika, štubrík, bazalička
Čeľaď: hluchavkovité

Je to jednoročná kríčkovitá bylinka, vzpriamená, rozkonárená a voňavá, s vajcovitými, celistvookrajovými listami. Biele, žltkasté, alebo červenkasté kvety, dlhé 7 – 15 mm.

Bazalka má vyše 40 druhov, medzi najznámejšie patrí bazalka pravá, malolistá, veľkolistá, červenolistá, špeciálne pre svoju vôňu sú vypestované odrody citrónovej, či škoricovej bazalky.

Výskyt

Táto bylinka bola dovezená až z ďalekej Indie, v súčasnosti je rozšírená aj v našich končinách, pestuje sa v kvetináčoch alebo ako okrasná bylina v záhradách.

Časti, ktoré sa zbierajú

Využíva sa najmä aromatická vňať a listy byliny.

Účinné látky

Bazalka obsahuje hlavne silice (až 1,5%), methylchavikol (estragol) a linalol, približne 5% trieslovín, flavonoidy, glykozidy, éterické oleje s eugenolom a ocínom, bazalkový gáfor, tanín, cinoel a iné látky.

Využitie

Droge sa pripisuje schopnosť povzbudzovať chuť do jedla, zlepšovať trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, uvoľňuje kŕče. Využíva sa najmä v kuchyni ako korenina, sušená alebo čerstvá.

Bazalka je výborným bojovníkom proti plesniam, vírusom a taktiež má protinádorové pôsobenie. Prítomnosť plesní sa dá v tele len ťažko rozpoznať. Jedným z príznakov je plynnatosť, nafukovanie a hnačka, ktorá nastupuje predovšetkým po konzumácii sladkostí alebo škrobov.

Bazalka sa výborne hodí do šalátov, polievok, paradajkovej šťavy a omáčok. Bazalkou taktiež koreníme mäsité jedlá. Jej výraznú chuť neprehluší ani cesnak a spolu s ním tvorí bazalka klasickú omáčku „PESTO“.

Kontraindikácie

Nevhodná pre tehotné a dojčiace ženy a na dlhodobé užívanie.

Recept

Recept na domáce bazalkové pesto:

500 g čerstvých bazalkových listov
3-4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
100 ml olivového oleja
40 g píniových orieškov
50 g syr parmezán
soľ (najlepšie morská), korenie

Bazalku s cesnakom a olivovým olejom dokonale rozdrvíme v mažiari, pridáme píniové oriešky, soľ, čierne mleté korenie a parmezán. Všetko spolu dôkladne rozdrvíme na hladkú kašu. Môžeme použiť i mixér. Pesto uskladňujeme v chladničke. Je vynikajúce k mäsu, či cestovinám.

Motto

Krása, vôňa, chuť a zdravie v jednom kvetináči.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MENU