Baklažán – fialová pochúťka bez kalórií

Stonka býva zelenej, zelenofialovej až fialovej farby. Kvitne na fialovo a je samoopelivou rastlinou, z ktorej konzumujeme len plody. Plody dosahujú dĺžku až 30cm, sú 5-13cm široké a vážia polkila aj viac. Farba, veľkosť a tvar závisia nielen od pestovanej odrody, ale aj klimatických pomerov. V našich podmienkach dominujú oválne tmavofialové až takmer čierne baklažány. Nezávisle od farby šupky je dužina baklažánov vždy biela a obsahuje jedlé semienka takisto mliečnobielej farby.

Pôvod

Jeho domovom nie je Európa, ale juhovýchodná Ázia, hlavne Barma a India, kde sa pestuje od nepamäti. V Európe, vzhľadom na jeho tropický pôvod a náročnosť na teplo, sa mu darí hlavne na juhu. Popularitu si získal v juhovýchodnej Európe a južných oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu. Aj u nás sa v posledných rokoch začína častejšie objavovať v obchodoch a vzrastá záujem o jeho použiteľnosť a prípravu.

Iné názvy

ľuľok baklažánový, solanum melogena (lat), lilek (cz), aubergine (en,de,fr), eggplant (en), madapple (en), eierfrucht (de), melanzeapfel (de), melongène (fr), béringène (fr), mayenne (fr), berenjena (es), melanzana (it)

Nutričné hodnoty

100g baklažánu obsahuje: 0.18g bielkovín, 0.18g tuku a 3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 229mg
Fosfor – 24mg
Horčík – 14mg
Mangán – 0.232mg
Vápnik – 9mg
Zinok – 0.16mg
Železo – 0.23mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.039mg
Vitamín B2 – 0.037mg
Vitamín B3 – 0.649mg
Vitamín B5 – 0.281mg
Vitamín B6 – 0.084mg
Vitamín B9 – 22µg
Vitamín C – 2.2mg
Vitamín E – 0.3mg
Vitamín K – 3.5µg

Význam pre zdravie

Znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávenie. Nízka energetická hodnota umožňuje využívať baklažány pri diétach. Bez výčitiek sa možno baklažánu najesť do sýta.

Zaujímavosť

Baklažán je bezpochyby súčasťou jedálnička južných krajín, nájdeme ho vo francúzskom ratatouille, v gréckej musake a dokonca aj v arabskom jedle baba ganoush.

Baklažán má mnoho farieb, tvarov a veľkostí. V obchodoch nájdeme rôzne druhy baklažánov, napr.

  • pozdĺžne oválne tmavofialové baklažány – majú zelené kvetné lôžko, lesklú šupku, bielu dužinu. Sú v našich podmienkach najrozšírenejšie.
  • japonské baklažány – sú podstatne jemnejšie a sladšie než európske odrody, majú inak tvarované kvetné lôžko a dorastajú do dĺžky okolo 10cm.
  • malé fialové tenké baklažány – ako surové chutia neutrálne, po tepelnej úprave  majú horkastú orechovitú chuť,
  • sýtofialové pozdĺžne tenké baklažány – rozšírili sa hlavne v južnej Európe, no postupne sa začínajú dovážať aj do iných európskych krajín.
  • fialovo pruhované baklažány – na rozkrojenom ľulku dobre vidieť jedlé semená vnútri dužiny.
  • biele baklažány – obľubu si našli hlavne v Ázii, ale pestovať sa začali aj v Európe. Majú priehľadnú šupku, ktorá neobsahuje žiadne farbivá a presvitá cez ňu biela dužina.
  • zeleno-biele pruhované guľaté baklažány – tie pochádzajú tiež z Ázie, ich plody sa zvyknú krájať na štvrťky či osminky a jednoducho sa opražia vo woku
  • oválne zeleno-biele pruhované baklažány – ide o drobnoplodú úrodu s mnohými semenami a nízkym podielom dužiny. Zbierajú sa predtým ako semená dozrejú.
  • malé červené a zelené baklažány – plody opticky pripomínajú paradajky, majú guľovitý až oválny tvar.
  • majské baklažány – jeho plody pripomínajú skôr hrášok o veľkosti 5-15mm, tento druh nepatrí k ľulkom

Upozornenie

Nedostatočne zrelé baklažány obsahujú jedovatý alkaloid solanín, ktorého konzumácia prináša so sebou žalúdočné a črevné problémy. Baklažány by sa z tohto dôvodu nemali konzumovať surové. Tepelnou úpravou sa solanín z nich vytráca.

Baklažán pred tepelnou úpravou nasolíme, aby sa z neho stratila horkosť a prebytočnú vodu vyžmýkame.

Pestovanie

Baklažány sa vonku pod holým nebom môžu pestovať iba v teplejších oblastiach, pretože potrebujú teplotu v rozmedzí od 22-30 stupňov celzia. Inak je ich pestovanie obmedzené iba pod skleníkmi a fóliovníkmi.

Uskladnenie

Baklažány by sa mali uchovávať oddelene, pretože citlivo reagujú na etylén, ktorý je vylučovaný z ovocia a zeleniny. Dlhé skladovanie im neprospieva. Ak sú uskladnené v chladničke, na ich šupke sa rýchlo objavia škvrny a dužina zmení farbu na hnedú.

BaklažánRecept

Mafiánsky baklažán

Ingrediencie:
– 4 menšie baklažány
– 250 g cibule
– 1 kg paradajok
– 100 g zelených olív
– 50 g kapár
– 1 štipľavá paprika, zelerová vňať, olivový olej, vínny ocot
– soľ
– 1 lyžica cukru
– čerstvá bazalka
– 1 lyžicu Podravky.

Postup:
Baklažány pokrájame na menšie kocky, posolíme ich a necháme odstáť asi 30 minút. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme olúpané a pokrájané rajčiny aj so šťavou a spolu dusíme do zhustnutia. Baklažány opláchneme teplou vodou, necháme ich odkvapkať, vysušiť a opečieme ich na oleji. Pridáme na kúsky pokrájaný zeler a všetko spolu krátko smažíme. Premiešame s uvarenými rajčinami a na miernom plameni spolu varíme asi 5 minút. Posypeme cukrom, pridáme ocot, nadrobno pokrájanú papriku, Podravku a premiešame. Vypneme plameň, pridáme bazalku a prikryté necháme chvíľu postáť. Podávame s hriankami.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na