Ačokča – vylieči i zapálené ucho

Tvarom sa podobá na uhorku resp. zelenú papriku, ktorá je na konci výrazne zašpicatená. Dorastá do dĺžky 10cm. Konzumuje sa buď surová alebo varená. V Európe je takmer neznáma.

Pôvod

Domestikovaná bola v Andách a rozšírila sa časom z Kolumbie do Bolívie. V súčasnosti sa pestuje v mnohých častiach strednej Ameriky a tiež v niektorých častiach trópov východnej pologule.

Iné názvy

mexická uhorka, papriková uhorka, cyklantéra odnožená, cyclanthera pedata (lat), papriková okurka (cz), caygua (en), caihua (en), cayua (en), achojcha (en), achokcha (en), slipper gourd (en), lady’s slipper (en), sparrow gourd (en), wild cucumber (en), stuffing cucumber (en), korila (de), wilde gurke (de), inka-gurke (de)

Nutričné hodnoty

100g ačokče obsahuje: 4g sacharidov, 0.6g bielkovín a 0.7g vlákniny.

Minerály:
Fosfor – 14mg
Vápnik – 14mg
Železo – 0.8mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.04mg
Vitamín B2 – 0.04mg
Vitamín B3 – 0.3mg
Vitamín C – 14mg

Význam pre zdravie

– konzumácia za surova pomáha predchádzať cukrovke,
– využíva sa pri liečbe chorôb dýchacích ciest,
– šťava dokáže vyliečiť zapálené ucho,
– odstraňuje usadeniny cholesterolu v cievných stenách,
– odvar zo semien pôsobí ako účinné diuretikum.

Recept

Plnená ačokča

Prísady:
16 plodov ačokče, 500g mletého mäsa, 100g ryže, soľ, mleté čierne korenie.

Postup:
Plody zbavte širšieho konca a vyberte nožom semená s prepážkami. V mise si dokonale premiešajte mleté mäso so soľou, korením a surovú ryžou. Vzniknutú hmotou naplníme plody, vložíme ich do paradajkovej omáčky a necháme variť asi hodinku. Na jednu porciu stačia tri až štyri plody. Ako príloha poslúži zamiešaná ryža. (zdroj: ireceptar.cz)

Ak sa vám článok páčil, kliknite na