5 receptov na vianočný punč s ktorými očaríte vašu návštevu

Na prestretom stole, za svetla blikotajúcich sviečok a ligotavých pohárov a príborov sa podávajú kadejaké vianočné lahôdky. Ak je aj pre vás čas Vianoc zároveň časom stretnutí s rodinou a priateľmi, pripravte si pre svojich hostí tento rok niečo špeciálne. Ponúknite ich domácim vianočným punčom, ktorý zahreje na tele i duši. Ponúkame vám 5 skvelých receptov, s ktorými sa stanete hviezdnou party hostiteľkou, ku ktorej sa hostia opäť radi vrátia. Nezabudli sme pri tom ani na najmenších, pre ktorých sme pripravili 1 výborný nealko punč.

Vianočný glogg na zahriatie

Potrebujeme: 400ml červeného vína, 100ml portského, 100ml sherry, 6 lyžíc kryštálového cukru, 2 PL pomarančovej čerstvej šťavy, alebo džúsu, klinčeky, kardamón, nasekané mandle, hrozienka, kúsky celej škorice.

Postup: Víno nalejeme do hrnca aj so všetkými ostatnými prísadami a zahrejeme pokiaľ nie je nápoj horúci. Vypneme pred varom a podávame horúci. Dozdobíme hrozienkami, mandľami, celou škoricou.

Jednoduchý jablkový punč

Potrebujeme: 350ml bieleho vína, 350ml jablkového džúsu, 700ml citrónového čaju, 2 celé citróny, 2 klinčeky, škoricu, med podľa chuti.

Postup: 1 citrón si nakrájame na plátky, z druhého si vytlačíme šťavu. V samostatnej nádobe si medzitým vylúhujeme citrónový čaj, do ktorého pridáme biele víno, jablkový džús, šťavu z citróna, škoricu a klinčeky. Zmes premiešame a zahrejeme v hrnci do horúca. Podľa chuti dosladíme medom alebo cukrom a podávame horúce a precedené s nakrájaným citrónom.

Veselý vianočný punč s ovocím

Potrebujeme: 500ml bieleho vína, 400ml čistej vody, 100ml rumu, 150g cukru, 1 pomaranč, 1 citrón, pár klinčekov, 2 škoricové cukre. Na dozdobenie: 2 celé škorice, hrozienka, 1 nakrájaný pomaranč a citrón.

Postup: Do hrnca dáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Zalejeme vodou, prevaríme, pridáme biele víno, škoricu a klinčeky, ale už nevaríme, následne pridáme rum a šťavu z jedného pomaranča a citróna. Do sklenenej nádoby vložíme pokrájané ovocie, škoricu, hrozienka a zalejeme punčom.

Svieži anízový likér

Potrebujeme: 20g anízu, 300ml vodky, 400g kryštálového cukru, 500ml vody, 1 citrón.

Postup: tento nápoj potrebuje na prípravu 2 týždne, preto si ho spravte dostatočne vopred. Anízové korenie dáme do sklenenej fľaše, zalejeme vodkou, uzavrieme a odložíme lúhovať na tmavé a chladné miesto. Po tejto dobe anízovú vodku precedíme. V hrnci prevaríme vodu spolu s cukrom a do vychladenej zmesi prelejeme aj predpripravenú vodku. Dáme do ozdobnej fľaše a podávame vychladené s kúskom citróna.

Lahodný vianočný punč

Vianočný punč

Potrebujeme: 1 fľašu červeného vína, 500ml vody, 150ml čerešňového alebo višňového likéru, 1 vrecko ovocného čaju, 200g kryštálového cukru, koreniny: celá škorica, klinčeky, ovocie: 1 nakrájaný pomaranč, mandarínka, zavárané čerešne, alebo iné ovocie podľa chuti.

Postup: Cukor necháme skaramelizovať, zalejeme vodou a miešame na slabom plameni. Pridáme vrecko ovocného čaju, ktorý necháme 5-8 minút vylúhovať bez varenia. Vrecko vyberieme a zalejeme vínom, ktorý taktiež zahrejeme do horúca. Pridáme klinčeky a škoricu. Zatiaľ si do väčšej nádoby pripravíme nakrájané ovocie, následne zalejeme likérom a pripraveným nápojom.

Fantastický vianočný punč nielen pre deti

Potrebujeme: 2 vrecúška ovocného čaju, 1000ml vody, anízové korenie, celá škorica, klinčeky, 100g cukru, ovocie podľa chuti: jablko, hruška, pomaranč, grep alebo citrón, ananás, hrozienka, rumová aróma.

Postup: V litri vriacej vody nechajte 10-15 minút lúhovať ovocný čaj. Vrecká vyberte, pridajte cukor, klinčeky, aníz, škoricu a nakrájané ovocie podľa chuti a celé nechajte povariť na miernom plameni cca 20 minút. Do uvareného punču ešte môžete pridať pár kvapiek rumovej esencie.

Dobrú chuť a nazdravie!

Ak sa vám článok páčil, kliknite na